Zumtobel představuje atraktivní novinky pro osvětlení výstavních expozic a průmyslových provozů s mimořádně náročnými podmínkami

14. Květen 2024

[shared_counts]

Praha, 14. května 2024 – Společnost Zumtobel představila dvě nové produktové řady technicky vyspělých a inovativních svítidel, AGILIO a EXTONA. Pohyblivé reflektory AGILIO jsou určeny k dynamickému osvětlení výstavních expozic díky funkci elektrického nastavování polohy bodových svítidel LED. Robustní konstrukce svítidel EXTONA předurčuje tyto odolné zdroje světla k použití v náročném prostředí průmyslových provozů, v nichž zajistí spolehlivé osvětlení.

Pohyblivé reflektory LED AGILIO od značky Zumtobel – dynamické osvětlení pro rychle se měnící výstavní prostory

Vybavení výstavních prostorů musí splňovat náročné požadavky. Ve zvýšené míře to platí pro osvětlení, jehož používání musí být flexibilní. Osvětlení musí exponáty ukazovat v nejlepším světle a současně splňovat nejvyšší technické standardy z hlediska výkonu i provozních vlastností. Zumtobel nabízí s novými pohyblivými reflektory LED AGILIO ideální řešení, které kombinuje elektrické nastavování polohy svítidla se sofistikovaným architektonickým osvětlením. Díky tomu mohou být svítidla ve výstavních prostorách, zvláště s vysokými stropy, komfortně a prakticky ovládána a nastavována dálkově prostřednictvím aplikace. AGILIO navíc nabízí světlo nejvyšší kvality a usnadňuje změny designu výstavních prostor i realizaci ohromujících expozic, které jsou precizně přizpůsobeny specifickým požadavkům.

Velmi kvalitní světlo hraje pro úspěch designu expozice významnou roli. Světlo usměrňuje pozornost návštěvníků, vytváří správnou atmosféru a zesiluje vnímání vystavovaných předmětů. Zumtobel vyvinul pohyblivé reflektory LED AGILIO, které vycházejí vstříc právě těmto požadavkům. Svítidla AGILIO nabízejí optimální osvětlení a jsou mimořádně vhodná do místností s vysokými stropy a měnícími se instalacemi – například do prezentačních zón v maloobchodně, vstupních hal kancelářských budov viditelných z veřejného prostoru, historických sakrálních staveb, na jeviště a do muzeí. AGILIO využije své silné stránky, kdykoli je zapotřebí flexibilní zvýrazňující osvětlení, ale manuální nastavování by bylo příliš obtížné, nákladné nebo riskantní. Pohyblivé reflektory AGILIO lze ovládat ze země, i když jsou ve velké výšce, aniž by bylo nutné používat drahé zvedací plošiny, lešení nebo žebříky. Kombinace pohyblivých reflektorů a ovládání pomocí aplikace umožňuje využívat prostory extrémně flexibilním, a tím i udržitelným způsobem. Dokonce i u přechodných expozic lze zajistit harmonické osvětlení s minimálními nároky na personál a technické činnosti.

Rovnoměrná intenzita světla a precizní podání barev

Neméně pozoruhodný je design svítidel AGILIO, který snoubí jemnou eleganci s ryzí funkčností. „Pohyblivé reflektory AGILIO mají komplexní technologii zabalenou do atraktivního designu, který ostatní pohyblivé reflektory na trhu zastiňuje. Toto svítidlo chytře kombinuje funkční možnosti, které ocení organizátoři výstav a dalších akcí, s estetickými požadavky architektů a designérů,“ shrnuje výhody svítidel AGILIO Peter Kovacs, vedoucí produktového managementu pro downlighty, reflektory a systémy ve společnosti Zumtobel.

Spolehlivé osvětlení pro náročná průmyslová prostředí – Zumtobel představuje svítidlo EXTONA vhodné do prostorů s nebezpečím výbuchu

Nové svítidlo Zumtobel EXTONA je odolné proti vlhku a ideální pro použití v zónách s nebezpečím výbuchu a ve velice náročných průmyslových podmínkách. Svítidlo je certifikováno pro použití v zónách ATEX 2/22 a je mimořádně odolné díky robustní konstrukci. Navíc je také chráněno vůči působení mimořádně nepříznivých vlivů, například velké prašnosti nebo silných výtrysků vody. Svítidlo EXTONA má rovněž kryt odolný vůči nárazům a funkci nouzového osvětlení.

Náročné podmínky v prostředích, jakými jsou například průmyslové provozy a haly, kladou na jejich technické vybavení, především pak osvětlení, vysoké nároky. Zumtobel proto uvádí na trh nové řešení pro osvětlení, které splňuje veškeré požadavky na provoz v náročných prostředích. Nové svítidlo EXTONA s ochranou proti vlhkosti nabízí spolehlivý světelný výkon podle certifikovaných standardů dokonce i v nejnáročnějších prostředích.

EXTONA je díky své spolehlivé ochraně proti výbuchu bezpečným řešením pro osvětlení, které je vhodné pro všechna průmyslová využití a odvětví s těmito druhy potenciálních rizik. Mezi ně patří zóny v automobilovém průmyslu, v nichž se skladují paliva nebo se lisuje kovový odpad, lakují karoserie či vyrábějí lithium-iontové akumulátory. Silné stránky svítidla EXTONA se uplatní také v elektrárnách – například ve strojovnách – a bioplynových stanicích, skladech paliv a pelet nebo závodech na výrobu dřevěné štěpky. Kovodělný průmysl je další odvětví, v němž toto svítidlo nalezne dokonalé uplatnění – ve všech prostorách, v nichž probíhá svařování, pájení, pískování, broušení nebo lakování. Z vysokého stupně ochrany proti výbuchu může těžit také dřevařský průmysl, například v prostorách pil, závodů na výrobu štěpky nebo lakoven. EXTONA je v neposlední řadě ideální pro odvětví, která zpracovávají textil a papír, a nabízí vysoký světelný výkon s ochranou proti výbuchu například v prostorách, kde probíhá recyklace, mletí nebo skartace tkanin a papíru.

EXTONA si poradí s širokým rozsahem teplot a je plně funkční při nízkých teplotách až -20 °C i v extrémním horku s teplotami až 60 °C. Další výhodou tohoto svítidla jsou důmyslné bezpečnostní funkce pro nouzové situace. Svítidlo je standardně vybaveno funkcí nouzového osvětlení. Napájení z jedné akumulátorové baterie vystačí na tři hodiny provozu. Tím je zaručen spolehlivý zdroj světla i v neočekávaných situacích. V případě nouze je tak k dispozici dostatek času a světla pro evakuaci z nebezpečné zóny. Díky protokolu DALI lze zdroj nouzového osvětlení bez problémů připojit k softwaru pro správu budov, aby mohl být pravidelně načítán, testován a monitorován. Integrace DALI umožňuje ovládání jednotlivých svítidel v reakci na aktuální potřeby v rámci digitálního systému pro dynamické řízení osvětlení.

„Se svítidlem EXTONA jsme vytvořili řešení pro osvětlení, které jedinečným způsobem kombinuje vynikající kvalitu světla, vysoké standardy ochrany proti výbuchu, maximální odolnost a excelentní energetickou hospodárnost. To znamená, že dokonce i v náročných průmyslových prostředích dokážeme realizovat osvětlení zohledňující lidské potřeby, které poskytuje nejvyšší úroveň bezpečnosti a použitelnosti a současně vytváří příjemné pracovní prostředí,“ říká Felix Breuss, produktový manažer pro svítidla s ochranou ve společnosti Zumtobel Lighting.

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na osvětlení, nejlepší světelné řešení pro využití ve dne i v noci. Jako lídr v oblasti inovací Zumtobel svým přístupem neustále posouvá hranice při hledání jedinečného a nadčasového designu svítidel. Je mezinárodním dodavatelem integrovaného světelného řešení, který vyvíjí nové generace svítidel postavených na odkazu rodinné firmy s cílem zlepšovat kvalitu života prostřednictvím světla. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg.

Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn, acdc a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobel.cz.

© 2024 newsroom.cz