Zelený kruh: Vítáme návrh vyhlášení Národního parku Křivoklátsko

24. Květen 2024

[shared_counts]

24.5.2024

Dvacátý pátý ročník Evropského dne parků je 24. května připomínaný ve 37 zapojených zemích federace EUROPARC, do níž je zapojeno několik set institucí a tisíce chráněných území. Federace při příležitosti Evropského dne parků zdůrazňuje, že naše chráněná území jsou zásadní pro pokračování a zavádění politik ochrany přírody a zdůrazňuje jejich klíčovou roli pro zajištění udržitelné a odolné společnosti.

Asociace ekologických organizací Zelený kruh v kontextu Evropského dne parků vítá účast místních obyvatel na diskuzi o podobě Národního parku Křivoklátsko. Zelený kruh rovněž vnímá zájem veřejnosti České republiky na ochraně divoké přírody v národních parcích a konstatuje, že návrh vyhlášení národního parku je geograficky vymezený velmi omezeně a pro ochranu jedinečných přírodních hodnot Křivoklátska by bylo vhodné národní park v budoucnu rozšířit.

Návrh vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je v souladu s přírodními hodnotami území, jejich vyhodnocením dle UNESCO i předchozím legislativním návrhem z roku 2013. Účast místních obyvatel Křivoklátska na diskuzi o podobě národního parku je třeba uvítat s vědomím toho, že vlastníci velkých rozloh půdy mimo plánovaný národní park, na které v oborách chovají vysoké stavy zvěře, nemají mít v této diskuzi disproporčně silný hlas.

Zároveň byl totiž prokázán ekonomický přínos pro místní obyvatele v souvislosti s vyhlášením národního parku, obdobně jako v případech ostatních národních parků.

Jak přitom dokládají výzkumy veřejného mínění (zde a zde), veřejnost České republiky žádá ochranu divoké přírody realizovanou formou národních parků.

Návrh národního parku je zároveň vymezen velmi úzce a nepokrývá celou rozsáhlou a kompaktní oblast, v které by mohly být formou národního parku zachovány přírodní hodnoty, přírodní procesy a cenná biodiverzita.

Asociace ekologických organizací Zelený kruh tak vyzývá všechny dotčené organizace, orgány i jednotlivé osoby, aby se zasadily o co nejrychlejší přijetí návrhu a o skutečné vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, protože jen tak dojde k naplnění dlouho diskutované veřejné objednávky.

„Vyhlášení Křivoklátska je důležitým krokem pro ochranu přírody v České republice. V žádném případě by se nemělo stát záminkou pro oslabení přírody ve všech ostatních národních parcích. Hlavním smyslem národních parků musí zůstat ochrana divoké přírody, tak jako v ostatních evropských zemích,“ říká Jan Skalík z Hnutí DUHA.

reklama

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Dále čtěte |

Vlhčený ubrousek. Ultimátní dobro, ultimátní zloVeverky a berušky jsou v pohodě. Ale některá zvířata nám ve městě vadíJakou hodnotu měl slavný javor u Hadriánova valu? A co se stalo s kmenem?

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Uživatelský e-mail

Heslo

Zapomněli jste heslo? Změňte si je. Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

© 2024 newsroom.cz