Závěť pomáhá!

13. Září 2024

[shared_counts]
  • Úvod
  • Darujte
  • Závěť pomáhá! S odkazem paní…

Závěť pomáhá! S odkazem paní Fibigerové jsme pomohli tisícům dětí v Africe

Publikováno: 13. 9. 2024

Fundraising

©Foto: Ilustrativní foto, vytvořené aplikací Ideogram.

Paní Fibigerová se coby zdravotnice dlouhodobě věnovala pomoci malým dětem. Své povolání vykonávala s vášní. Před deseti lety nás zkontaktovala a po několika schůzkách se nám rozhodla odkázat svůj majetek, s podmínkou, že pomůže dětem v Africe. Její příběh není ojedinělý, na nezištnou pomoc myslí v závěti jedno procento obyvatel České republiky. Že do své poslední vůle můžeme zahrnout i dobročinnost, se snaží od poloviny září už po jedenácté připomenout Měsíc dobročinné závěti.

Měsíc dobročinné závěti se vyhlašuje u příležitosti Mezinárodního dne závětí 13. září. V desítkách zemí po celém světě se v tento den děkuje dárcům a dárkyním, kteří se rozhodli tímto způsobem pomoci. Podle loňského průzkumu IPSOS na charitu v závěti myslelo nebo to plánuje udělat necelých 7 %, možnost v budoucnu zváží více než čtvrtina ze všech 1050 respondentů průzkumu. Nejčastěji jsou to dospělí do 26 let.

Paní Fibigerovou k nám přivedla právě pomoc malým dětem. Hodnota jejího daru převýšila 10 milionů korun. Často jsme se s ní setkávali a v posledním období života se o ní starali. Zesnula koncem roku 2020 na covid-19. „U každého, kdo se rozhodl nám nějakou část majetku odkázat a my se o tom dozvíme ještě za života, jde o velmi osobní vztah. Jedna zůstavitelka mi po sepsání závěti říkala, že konečně může klidně spát. Zároveň jde o lidi, kteří druhým pomáhali už za života a chtějí vlastně pokračovat i po smrti,“ říká Tomáš Vyhnálek, vedoucí oddělení fundraisingu Člověka v tísni.

Její závěť je jednou z těch, díky kterým financujeme projekty v Demokratické republice Kongo a v Etiopii. V DR Kongo tak můžeme vyléčit téměř 1 500 dětí z podvýživy, v Etiopii podporujeme inkluzivní vzdělávání v pěti školách.

V minulém roce jsme díky financím ze závětí nakoupili více než 15 tun výživné arašídové pasty a více než tunu speciálního mléka, které používáme pro léčbu akutně podvyživených dětí v Demokratické republice Kongo. Toto množství vyléčilo téměř 1 500 dětí.

U některého z českých notářů sepíše ročně závěť kolem 30 tisíc lidí, nemalá část majetku ale stále připadá státu jako tzv. odúmrť. Hodnota majetku, který státní rozpočet v rámci odúmrtí získal, přesáhla 440 milionů korun.

V oblasti Gedeo v jižní Etiopii, kde pracujeme, až 40 % dětí nemůže chodit do školy. Kromě nízkého povědomí o vzdělávání dětí se zdravotními problémy docházku ztěžuje také velká vzdálenost, nedostatek pomůcek, financí, ale i nedostatek latrín. I ty děti, kteří do školy formálně chodí, tak často nemohou využívat vzdělávací služby naplno.

Na odbourání bariér ve vzdělávání se zaměřuje projekt Každé dítě do školy, který díky financím ze závětí zlepšuje inkluzivní vzdělávání v pěti školách. Jedním z dětí, kterým jsme pomohli, je Gignet. Je jí sice osmnáct let, ale chodí teprve do třetí třídy základní školy. Studium už několikrát začala a nedokončila, protože kvůli fyzickému postižení je pro ni velmi obtížné plnit docházku. Teď od nás ale dostala berle, které jí zjednoduší pohyb. Je odhodlaná školu dostudovat a ve vzdělávání by ráda pokračovala i dál.

Dalším je dvanáctiletý Melkamu, který po obrně nemůže chodit. Donedávna ho rodina musela všude nosit, školní docházka pro něj byla nedostupná. Díky projektu od nás dostal vozík a s ním i určitou dávku samostatnosti. Bratr mu sice stále musí pomáhat do kopce, po rovině už se ale zvládne pohybovat sám.

Paní Fibigerová tak pomáhá dětem i po své smrti.

Pokud se rozhodnete odkázat část svého dědictví naší organizaci Člověk v tísni, váš dar přijmeme s vděkem. Rádi vám poskytneme všechny potřebné informace a podporu. Stačí kontaktovat Víta Masopusta a ten s vámi vše probere.

Kontakt:

Měsíc dobročinné závěti vyhlašuje každoročně koalice Za snadné dárcovství u příležitosti Mezinárodního dne závětí 13. září. Připomínáme si, že prostřednictvím i malého daru ze závěti je možné přispět k řešení závažných problémů, pomoci zlepšit život těm, kteří to potřebují, a naplňovat tak svou vizi lepšího světa i po svém odchodu. Koalice Za snadné dárcovství je nezávislou platformou pro neziskové organizace, které spojuje zájem o rozvoj vztahového fundraisingu. Koalice se zajímá o takové dárcovství, které je založené na vzájemném poznávání dárce a obdarovaného. Podporuje spolupráci mezi členskými organizacemi, jejich vzdělávání a snaží se překonávat překážky, které proces darování komplikují. Více se dozvíte na www.zavetpomaha.cz.

Autor: ČvT

© 2024 newsroom.cz