Zamilujte si sílu čínské medicíny a uzdravte se zevnitř i navenek

15. Květen 2024

[shared_counts]

Medicína kráčí kupředu mílovými kroky a možností léčby různých nemocí je prakticky nespočet. A spojí-li se metody západní medicíny spolu s prvky tradiční čínské medicíny, vzniká esence zdraví a cesta, jak najít řešení různých neduhů a podpořit celkové zdraví a pohodu.

Tradiční čínská medicína (TCM) se prohlašuje za třetí nejstarší lékařský systém, kterému předchází pouze egyptská a babylonská medicína. Předpokládá se, že teorie této medicíny je stará nejméně 3 000 až 4 000 let. Jedná se o holistický systém, který se zaměřuje na prevenci nemocí tím, že udržuje tělesnou rovnováhu a posiluje imunitní systém. Kromě toho nabízí individuální přístup k léčení, protože rozpoznává, že každý organismus je jedinečný a léčba by měla být přizpůsobena každému jednotlivci.

„Tradiční čínská medicína má čtyři základní pilíře, o které se opírá. Je to akupunktura, fytoterapie neboli bylinná terapie, kde se používají odvary či tablety z čínských bylin, pak je to čínská dietetika a v neposlední řadě cvičení Qi gong. První dvě zmiňované metody jsou u nás indikované naprosto běžně. Dietetiku doporučujeme upravit v některých případech, ale západní člověk není příliš ochotný se vzdát svých návyků,“ vysvětluje Mgr. Judita Halvová, majitelka kliniky Beauty Body Clinic, specialistka TCM.

Základy tradiční čínské medicíny

Základem TCM jsou meridiánové kanály a akupunkturní body, které vedou pohyb čchi, a model pěti prvků, které těmto bodům a kanálům odpovídají. Tento systém pěti prvků – dřevo, oheň, země, kov a voda – se vztahuje také na roční období, barvy, zvuky, smyslové orgány, typy osobností.

Judita Halvová, specialistka TCM zastává názor, že za všechny nemoce mohou emoce.

Pomocí pěti prvků, která symbolizují orgány v těle lze zjednodušeně určit vznik zdravotních potíží. K plicím se váže prvek kovu. Ten bývá spojován s úzkostmi, tlakem na hrudi, kdy vznikají pocity dušnosti a potíži se nadechnout. Ledviny jsou spojovány s vodou, za jejich onemocnění jsou zodpovědné strachy, které mnohdy vznikly již v dětství a mohou se projevovat v psychosomatických potížích. Pro onemocnění jater, ke kterým se váže prvek dřeva, je typický například zadržovaný vztek, neprojevení emocí, čímž vzniká v těle horkost a projevuje se na venek například atopickým ekzémem. Stejně tak srdce, které je spojováno se symbolem ohně jsou typické emoce stresu, které se projevují vysokým krevním tlakem nebo například nespavostí . S prvkem země se váže slezina, která je zatěžována nadměrným přemítáním, starostmi o druhé a přemýšlením.

Pilíře čínské medicíny

Akupunktura je účinná při léčení řady chronických onemocnění, jako jsou bolesti zad, migrény, úzkost a deprese. Fytoterapie se využívá k detoxikaci těla, posílení imunitního systému a léčení různých nemocí, jako je astma, ekzém, nespavost a mnoho dalších. Dietetika nabízí stravovací plány pro podporu tělesné rovnováhy a zdraví, zatímco Qi Gong posiluje tělo a mysl prostřednictvím meditativních pohybových cvičení. Čínská medicína také podporuje koncept sebepéče a sebevědomí. Učí nás naslouchat svému tělu, rozpoznávat příznaky nerovnováhy a aktivně se podílet na svém zdraví a pohodě.

Když se západní medicína snoubí s tou východní

Z pohledu tradiční čínské medicíny mají určitě lékaři mnohem větší pravomoci a důvěru pacientů než my u nás v ČR. Nejsou tam k dispozici u nás běžně dostupné zobrazovací metody, nemají k dispozici “zázračné pilulky” po kterých sáhnou v okamžiku, když je něco bolí. Oni si zajdou na akupunkturu a pro byliny vždy, když mají běžnou virózu nebo chronické obtíže. Já se běžně setkávám s tím, že k nám chodí lidé až když západní medicína selže nebo člověk nechce užívat např. kortikoidy u akné, alopecie, ekzému. A většinou nastává obrovské překvapení, že úleva či zlepšení je neuvěřitelně rychlé. Ale stále si myslím, že kdyby stejně jako v jiných zemích i u nás fungovala spolupráce těchto směrů, tak jak já říkám, snoubení západní medicíny s tou východní, bylo by to především vítězství pro pacienty,“ říká na závěr Judita Halvová, která do Číny jezdí na stáže, aby edukovala sebe a své znalosti a um TCM mohla předávat svým pacientům.

© 2024 newsroom.cz