Za Prahu udržitelnou a sousedskou 4

27. Květen 2024

[shared_counts]

Podepsat výzvu

Čtvrtý ročník festival Za Prahu udržitelnou a sousedskou se konal v pražských Kasárnách Karlín o víkendu 17. -19. května, Arnika ho pořádala ve spolupráci s dalšími organizacemi a iniciativami, kterése zabývají městskými tématy (Paměť města, Jezevky, Roleta 39, Iniciativa nájemníků a nájemnic, Socionauti a další). Název festivalu navazuje na výzvu, kterou v roce 2020 podepsalo několik desítek pražských občanských iniciativ a která požaduje dostupnější a udržitelnější život v Praze.

Podpořte Arniku

jiná částka

Květnový víkend plný přednášek, workshopů, tematických vycházek, promítání, i síťování a diskusí doplnil také neformální kulturní program. Už tradičně se festival věnoval tématům, jako je nedostupné bydlení, dopady změn klimatu na metropoli a role aktivních občanských iniciativ i developerů. Zvláštní pozornost letos připadla tématům bydlení a participace.

Za fotografie děkujeme skvělému Jakubovi Šedému.

projekt podpořilo hlavní město Praha projekt podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Staňte se dobrovolníkem

Skvělé! Děkujeme a brzy se Vám ozveme.

Bohužel se něco nepovedlo, zkuste to prosím znovu.

Dostávejte informace o Arnice

Skvělý! Děkujeme za Váš zájem o naše aktivity, brzy Vám pošleme první číslo Arnika.

Bohužel se něco nepovedlo, zkuste to prosím znovu.

Toxické látky

Prosazujeme svět bez toxického znečištění a důsledný zákaz zdraví i přírodě nebezpečných látek a odpadů

Databáze chemických látek Globální znečištění Česko bez jedů Scan4Chem Znecistovatele.cz

Odpady

Protože nejlepší odpad je takový, který vůbec nevznikne, Arnika prosazuje prevenci vzniku odpadů a jeho recyklaci. Varujeme i před riziky spalování odpadů.

Budoucnost bez plastů Odpadový Oskar Tipy na předcházení vzniku odpadů Kampaň Nespaluj, recykluj! Odpady v zahraničí Web Nespaluj, recykluj Web koalice Pro 3R

Praha – město pro život

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem. Soustředíme se na územní plán, který určuje, kde a co se v Praze smí stavět. Prosazujeme ochranu zeleně, informujeme obyvatele a pomáháme lidem zapojovat se do rozhodovacích procesů.

Územní plánování Bydlení Letiště Instagram Praha město pro život Facebook Praha město pro život

Stromy

Chráníme stromy a aleje podél silnic, ve městech a obcích i ve volné krajině. Chráníme tím zdravé životní prostředí, biodiverzitu i živočichy, kteří ve stromech žijí.

Jak zachránit strom Alej roku Tour de aleje Konference a semináře Poodří žije

Řeky

Chráníme přirozený charakter vodních toků, oponujeme ničení řek ve jménu „ekologické“ vodní dopravy. Podporujeme zavádění soustavy Natura a udržení přírodní rozmanitosti.

Živé Labe

Biodiverzita

Podporujeme zavádění soustavy Natura 2000 a udržení přírodní rozmanitosti – biodiverzity – údržbou cenných lokalit v Českém Středohoří.

Chráníme staré stromy vytvářející dutiny, které jsou domovem mnoha vzácných a ohrožených živočichů, včetně páchníka hnědého v Poodří.

Natura 2000 Bořena Petice za obnovu české přírody

Účast veřejnosti

Arnika se dlouhodobě zasazuje o účast veřejnosti v územních a stavebních řízeních a další procesech, jež souvisejí s ochranou životního prostředí, i přes opakovanou snahu toto právo veřejnosti omezit.

Vy tu stavíte, my tu žijeme Měníme klima v legislativě

Zahraničí

S cílem zajistit lepší a zdravější budoucnost pro co nejvíce lidí sdílíme naše know-how a chráníme životní prostředí a environmentální práva bez ohledu na geografickou polohu.

Arménie: Za čistý rozvoj regionů Strážci moldavské přírody Bosna a Hercegovina: Klenoty přírody Čisté ovzduší pro Ukrajinu Čisté ovzduší pro Gruzii Toxické znečištění v Thajsku Transparentní kontrola znečištění v Indonésii Klimatická změna v Kazachstánu Eko.ba Cleanair.org.ua Ecocitizens.kz Stop-persecution.org

Arnika (centrála Praha)Seifertova 327/85Praha 3, 130 00telefon: 774 406 825e-mail: arnika@arnika.orgnávštěvní hodiny: po–pá 10.00–16.00

Chráníme naše životní prostředí.

© 2024 newsroom.cz