Výzva pro vlastníky a provozovatele rybníků

12. Září 2024

[shared_counts]

Štítky této stránky

  • Hejtman
  • Vítězslav Schrek

Hejtman Kraje Vysočina, jako předseda Povodňové komise Kraje Vysočina vyzývá tímto vlastníky a provozovatele vodních nádrží (rybníků), aby s ohledem na velice nepříznivou předpověď a výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu, které pro území Kraje Vysočina predikují od čtvrtka do neděle tohoto týdne velmi vydatné srážky a následné povodně, věnovali maximální pozornost těmto vodním dílům.

Je třeba, aby vlastníci (provozovatelé) vodních nádrží (rybníků) věnovali zvýšenou pozornost stavu jejich hrází. Pokud jsou vydané výstrahy na velmi silné srážky, měli by provést kontrolu např. stavu výpustných zařízení, aby byla možná případná manipulace při průchodu tzv. velkých vod a nedošlo k přelití sypaných hrází, což by mohlo mít fatální následky. Je nutné mít rybník pod kontrolou!

V případě povodně se vlastník (provozovatel) vodní nádrže řídí schváleným manipulačním řádem a pokyny příslušného povodňového orgánu (obce či obce s rozšířenou působností). Pokud by mohlo dojít k poškození hráze, musí okamžitě varovat povodňový orgán obce pod vodní nádrží (rybníkem) a další příslušné povodňové orgány po toku.

  • tisk@kr-vysocina.cz

© 2024 newsroom.cz