Vysočinu čeká extrémně deštivý víkend. V Humpolci nebo Třebíči už staví protipovodňové stěny

12. Září 2024

[shared_counts]

Štítky této stránky

  • Hejtman
  • Vítězslav Schrek

Kvůli nepříznivé předpovědi počasí na nadcházející dny zveřejněné ČHMÚ dnes dopoledne mimořádně zasedla Povodňová komise Kraje Vysočina řízená hejtmanem Kraje Vysočina Vítězslavem Schrekem. Její pracovní štáb je až do odvolání v pohotovosti, stejně jako další složky integrovaného záchranného systému. „Podle informací z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v příštích čtyřech dnech může spadnout 300 až 350 milimetrů srážek, proto včera povodňový štáb kontaktoval všech patnáct povodňových komisí obcí s rozšířenou působností,“ sdělil hejtman Vítězslav Schrek, který zároveň informoval, že v některých městech na Vysočině už přijali konkrétní opatření a instalují protipovodňové stěny.

Krajský povodňový štáb včera prověřil veškeré komunikační kanály a obcím doporučil kontrolu povodňových plánů. „Podle meteorologických modelů bude až do neděle trvale pršet. Voda by měla být vsáknutelná do půdy pouze částečně. Všechny státní podniky povodí zasahující na Vysočinu se na množství vody připravují a upouští velká vodní díla jako je Vír, Vranov, Mostiště, Trnávka, Pilská nádrž a z povodí Labe nádrž Břevnici,“ vyjmenoval hejtman Vítězslav Schrek. Situaci navíc zkomplikuje také předpokládaný silný vítr, který na Vysočinu podle meteorologů dorazí v pátek večer.

Z konkrétních opatření přijatých jednotlivými povodňovými komisemi obcí už byly instalovány mobilní protipovodňové stěny na řece Balince ve Velkém Meziříčí, v Humpolci a Třebíči kolem toku Jihlavy. „Dalším doporučením, které směrem k obcím s rozšířenou působností vydáme, bude výzva ke kontrole technického stavu a kvality zabezpečení malých vodních nádrží,“ doplnil hejtman s tím, že právě až stovky let staré hráze některých rybníků by nemusely tak velký nápor vody zvládnout.

V pohotovosti jsou také profesionální hasiči, kteří monitorují situaci v celém kraji. „V současnosti jsme navýšili početní stav na operačním středisku pro příjem tísňového volání, to se týká středisek v celé republice. Zároveň jsme také připraveni na možný odřad do krajů, které budou záplavami postiženy nejvíce,“ shrnul ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiří Němec.

Lidé by měli především zajistit svou rodinu, blízké a zabezpečit majetek. „Nechceme obyvatele Vysočiny děsit, ale zároveň je třeba upozornit na rizika, která s sebou očekávané velké množství vody přinese. Pokud žijí v záplavové oblasti, je rozumné mít po ruce evakuační zavazadlo a dostatek vody, zatím ale není nutné toto riziko vyhlašovat plošně,“ doporučil hejtman s tím, že komise požádala také pořadatele různých kulturních a sportovních akcí o zvážení jejich odložení.

  • tisk@kr-vysocina.cz

© 2024 newsroom.cz