Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

13. Září 2024

[shared_counts]

Město Vsetín učinilo další krok v rozvoji nakládání s odpady. V areálu Technických služeb Vsetín představila firma Recovera Využití zdrojů a.s. proces efektivního zpracování gastroodpadů a biologicky rozložitelných odpadů. Město teď ve spolupráci s firmou dokáže v mnohem větší míře využít tento druh odpadu a zajistit tím správné nakládání s gastroodpady v souladu s legislativními požadavky a Plánem odpadového hospodářství ČR.

„Záměrem bylo mít v areálu kompostárny vsetínských Technických služeb místo pro soustřeďování a úpravu gastroodpadů v režimu zákona č. 541/2020 Sb. a zákona o veterinární péči č. 166/1999 Sb.. Díky tomuto novému provozu můžeme bezproblémově shromáždit a zpracovat odpady z denních svozů z území města a okolí. Část odpadů bude přímo v provozu zpracována pomocí elektrického kompostéru na organické hnojivo a část odpadu bude odvážena k energetickému využití v koncovém zařízení,“ popsal proces Petr Salamon, oblastní manažer obchodu společnosti Recovera.

S gastroodpady a zejména s vedlejšími živočišnými produkty se nakládá podle zvláštních předpisů. Vznikají v potravinářských a gastronomických provozech a do areálu kompostárny Technických služeb Vsetín budou sváženy převážně ze školních jídelen, ale také z restauračních zařízení nebo firemních stravovacích zařízení z města a okolí.

„Je dobře, že toto zřízení na území Vsetína máme, díky tomu se ulehčí svoz zbytků jídla zejména školám i jiným gastronomickým provozům z celého mikroregionu. Samozřejmě to neznamená, že máme přestat vychovávat děti v tom smyslu, aby po sobě nechávaly nejen ve školních jídelnách co nejméně zbytků od jídla. Ideálním stavem je, že se zbytky vůbec nevytvářejí,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Čunek.

© 2024 newsroom.cz