Vesnicí roku 2024 Kraje Vysočina je obec Smrčná

24. Květen 2024

[shared_counts]

Vesnicí roku 2024 Kraje Vysočina je obec Smrčná

Dnes krátce před polednem vyhlásila krajská komise soutěže Vesnice roku vítěze za Kraj Vysočina. Titul Vesnice roku Kraje Vysočina 2024 patří obci Smrčná na Jihlavsku. Trvale zde žije 470 obyvatel. V předcházejících ročnících obec získala už oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu a modrou stuhu za příkladný společenský život. „Gratuluji panu starostovi a obyvatelům za jejich aktivní přístup při prezentaci. Je vidět, že ve Smrčné to žije, hlavně zásluhou místních, kteří se ochotně zapojují do nejrůznějších činností v obci. Slavnostní předání všech cenění proběhne 2. srpna ve vítězné obci,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

S gratulací se připojil i hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a doplnil: „Těším se na slavnostní předávání ocenění, které se bude konat ve Smrčné. Bude to pro mě skvělá příležitost jak poděkovat všem, kteří o náš venkov pečují. Soutěž a následně i udělená ocenění vnímám jako jednou z přirozených motivací a inspirací k soustavné práci na obnově a rozvoji našeho venkova.“

Jedenáctičlenná krajská porota navštívila tento týden všech 15 přihlášených obcí, každá z nich měla pouhé dvě hodiny na prezentaci aktivit.

„Ráda bych poděkovala všem obcím z Vysočiny, které měly odvahu se do soutěže přihlásit a představit, co všechno pro své občany zajišťují a organizují a být inspirací pro ostatní. Obci Smrčná gratuluji k vítězství a přeji co nejlepší umístění také v národním kole,“ dodává náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Výsledky krajského kola soutěže Vesnice rok Kraje Vysočina 2024

Zlatá stuha, vítěz krajského kola: obec Smrčná

Bílá stuha za činnost mládeže: obec Radňovice

Modrá stuha za spolkový život: obec Březník

Fialová stuha za inovativní řešení (nové ocenění): městys Okříšky

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu: obec Bory

Zelená stuha za péči o zeleň, krajinu, veřejná prostranství a životní prostředí: obec Hodice

Cena naděje pro živý venkov: Sazomín

Cihla A – obnova, či rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu: Přibyslavice

Cihla B – obnova, či rekonstrukce staveb venkovské zástavby: Oslavice

Cihla C – nové venkovské stavby: Lipník

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky: obec Křídla

Diplom za vesnickou knihovnu kraje: obec Hodice

Diplom za péči o veřejná prostranství: obec Veselá

Diplom za udržování hasičských tradic: městys Heraltice

Diplom za podporu společenského života v obci: obec Vilémovice

Diplom za inovativní řešení energetického hospodářství obce: obec Vepříkov

Komentář krajské poroty k vítězné obci Smrčná:

Obec prokázala ve všech směrech vynikající prezentaci svého fungování, a to i z hlediska mezigeneračního soužití ve všech hodnocených oblastech. Ať už se jedná o spolkový život, péči o zeleň nebo zavádění inovativních a netradičních řešení je na velmi vysoké úrovni. Oceňujeme především zapojení místních občanů do různých složek komunitního života v obci, a to ve velmi vysoké a nadstandartní míře. Obec je taktéž aktivní při čerpání dotačních titulů a přirozeně usiluje o vyvážený rozvoj.

GRATULUJEME!

  • tisk@kr-vysocina.cz

© 2024 newsroom.cz