VAROVÁNÍ ČHMÚ PŘED EXTRÉMNÍM POČASÍ

12. Září 2024

[shared_counts]

Úvod»O městě»Aktuálně»Novinky»

12. 9. 2024

Včera vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před extrémními srážkami, kvůli kterým lze na značné části území ČR očekávat dosažení i překročení třetích stupňů povodňové aktivity. V částech Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje může do neděle napršet přes 300 milimetrů. O víkendu se navíc přidá silný severní až severozápadní vítr, který bude mít v nárazech rychlost do 90 kilometrů v hodině. I z tohoto důvodu je NEZBYTNÉ zabezpečit veškeré volně ležící předměty (obzvláště poblíž vodních toků), které by případně mohly vytvořit bariéru proudům vody a způsobit její nevhodné zadržování.

Na dnešním ranním jednání s velitelem Jednotky sboru dobrovolných hasičů Svitavy se řešil postup vhodných opatření.

  • V současné době objíždí pracovníci OŽP s hasiči „kritická“ místa, ve kterých docházelo dříve při přívalových deštích k problémům. Pískový val by měl dnes pro jistotu vyrůst například u ulice Zámecká.
  • Pracovníci Sportesu kontrolují vpusti na území města.
  • Již před vydáním výstrahy začalo Povodí Moravy uvolňovat prostory ve vodních nádržích tak, aby byly připravené zachytit či transformovat povodňové průtoky. V současné době tedy dochází k upuštění ve všech rybnících na Svitavsku.
  • Pracovníci OŽP kontrolují správné utažení výpusti suchých poldrů v okolí Svitav.
  • Zkontrolujte na svých rodinných i bytových domech, zda jsou okapy a okapové/kanalizační vpusti volné a nebrání tak žádná překážka odtoku vody.
  • Zabezpečte volně ležící předměty, které by mohly vytvořit bariéru proudům vody a způsobit její nevhodné zadržování.

V případě komplikací se můžete obracet na Městskou policii Svitavy.

Doporučujeme sledovat výstrahy meteorologů na stránkách https://www.chmi.cz/ , nevstupovat do koryt řek a drobných vodních toků. V případě probíhajících staveb v korytech a blízkosti vodních toků upozorňujeme na povinnost stavebníků sledovat výstrahy ČHMÚ a řídit se schválenými povodňovými plány.

Kateřina Kotasová

Informace

© 2024 newsroom.cz