V Uherském Hradišti zasedla povodňová komise

13. Září 2024

[shared_counts]
  • Home
  • Praktické informace
  • Ochrana obyvatel
  • Aktuální informace
  • Current: V Uherském Hradišti zasedla povodňová komise

V Uherském Hradišti zasedla povodňová komise

Zabezpečení protipovodňových opatření a připravenost jednotlivých složek na řešení mimořádných událostí byly hlavními důvody pro jednání povodňové komise města Uherské Hradiště dne 13. září na uherskohradišťské radnici.

Vzhledem k nepříznivým prognózám vývoje počasí, varování meteorologů před extrémními srážkami, povodňovým nebezpečím a silným větrem svolal starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha jednání povodňové komise.

Nemůžeme nic podcenit. Kolik vody k nám steče po víkendu, to samozřejmě nikdo neví, ale musíme být připraveni. Spolu se všemi složkami prověřujeme vzájemnou koordinaci, připravenost k instalaci mobilních protipovodňových zábran i pytlů s pískem, probíhá kontrola průchodnosti kanálů a propustků, inundačních území a podobně,“ informoval Stanislav Blaha.

Extrémní počasí, zahrnující velmi vydatné srážky a silný vítr, se podle meteorologů dá očekávat až do neděle 15. září.

„Jsme samozřejmě ve spojení s krajem, všemi dotčenými orgány a se starosty obcí našeho ORP, které jsme požádali o úzkou součinnost a spolupráci. Stav připravenosti jsme probrali s hasiči, Uherskohradišťskou nemocnicí, Povodím Moravy, Policií ČR, Slováckými vodárnami a kanalizacemi a dalšími složkami či organizacemi. Jsme ve fázi prevence, ale jsem rád, že všichni vědí, co mají dělat. Co se týká protipovodňových opatření, připravenosti nebo komunikace jsme někde úplně jinde, než třeba v roce 1997, “ řekl Stanislav Blaha.

Na řece Moravě zatím nebylo dosaženo stupňů povodňové aktivity, vyhlášení 2. stupně povodňové aktivity se předpokládá v průběhu soboty. Na řece Olšavě se v tento okamžik dosažení 2. stupně povodňové aktivity neočekává.

U menších toků je momentálně situace příznivější, jelikož se nejedná o přívalové deště, a po dlouhém období sucha se prozatím dešťová voda dokáže z velké části vsakovat. Situaci se však v běhu času mění, proto ji budeme průběžně vyhodnocovat a další jednání povodňové komise bude svoláno operativně,“ potvrdil Stanislav Blaha.

Vzhledem ke kombinaci silného větru a vytrvalého deště město občanům doporučuje, aby při pohybu venku dbali vlastní bezpečnosti, hlavně co se týká pohybu v blízkosti vzrostlých stromů. Město z tohoto důvodu uzavřelo vstupy do městských parků a z preventivních důvodů doporučuje, aby občané nevstupovali do městských lesů ani do lesoparku Kunovský les. „Půda může být podmáčená, hrozí vyvrácení stromů. Mohou se také lámat větve, takže pokud občané třeba parkují svá auta někde v blízkosti stromů, doporučujeme je přeparkovat,“ řekl starosta Blaha.

Zveřejněno dne: 13. září 2024. Aktualizováno: 13. září 2024

  • O městě
  • Rada města a zastupitelstvo
  • Městský úřad
  • Potřebuji řešit
  • Praktické informace
  • Kontakty

Město Uherské Hradiště Masarykovo náměstí 19 686 01 Uherské Hradiště IČO: 00291471 DIČ: CZ00291471Více…

Telefon: (+420) 572 525 111 E-mail: epodatelna [at] mesto-uh [dot] cz (epodatelna[at]mesto-uh[dot]cz) Datová schránka: ef2b3c5

© 2024 newsroom.cz