V Rožnově se sešla povodňová komise

12. Září 2024

[shared_counts]

Úvodní strana > Aktuálně z města a okolí > Tiskové zprávy

Na základě zveřejněných informací z ČHMÚ informujeme občany, že v období od čtvrtka 12. září do neděle 15. září je předpoklad extrémních srážek v Rožnově pod Radhoštěm většinou v rozmezí od 150 do 250 mm. Starosta města Jan Kučera proto ve čtvrtek 12. září v 8 hodin aktivoval Povodňovou komisi, která vytipovala případná kritická místa, monitoruje situaci na vodních tocích na území Rožnova a v celém městě.

Tisková zpráva č. 102/2024 ze dne 12. 9. 2024

„Od čtvrtečního rána mají rožnovští hasiči připraveny pro naše občany pytle s pískem, které zájemcům vydávají, případně další evidují. S ohledem na velký zájem, jsme ještě zajistili další várku pytlů, které budou občanům distribuovány, během zítřka a věřím, že se na všechny potřebné dostane. Aktuálně máme vytipováno zhruba čtyřicítku úkolů, které se týkají míst nejvíce ohrožených při povodni a pravidelně monitorujeme kritická místa,“ informoval o aktuálních krocích povodňové komise starosta Jan Kučera a dodal: „Ve spolupráci s místními podnikateli, kteří vlastní těžkou techniku máme domluvu, že v případě potřeby uvolnění zablokovaných vodních toků, mostů či propustí, se na mě můžeme obrátit.“

„Správa majetku během dneška monitorovala a vyčistila všechny propustky a česla ve městě, a to samé bude dělat i zítra, v případě, že se zanesou listy nebo větvemi,“ doplnil místostarosta Tomáš Gross.

Doporučení ČHMÚ pro občany: Zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace, zanesení komunikací unášeným materiálem. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací. Riziko podmáčení a následných sesuvů, snížení stability stromů v podmáčené půdě. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

Zpracovala:

Ing. Kateřina Stašáková

Vytvořeno 12.9.2024 16:16:19 | přečteno 292x | adela.kousalova

Město Rožnov pod Radhoštěm

© 2024 newsroom.cz