31. Červenec 2024
Sdílejte
Publikováno v časopise 8/2024
Horkovzdušná konkurence klasických fritovacích hrnců si za několik let vydobyla v českých domácnostech pevnou pozici. Přinášíme vám výsledky 25 modelů, které jsme v laboratoři nechali fritovat i péct. Hodnotili jsme také obsluhu, měřili spotřebu a ověřovali bezpečnost fritéz. Výsledky nebyly zlé, na dobrou známku dosáhla více než polovina. Narazili jsme ale i na výrobek, s jehož koupí se můžete doslova spálit.
Dobrá rada
První místo připadlo fritéze Philips NA221/00 Airfryer 2000 (dobře, 2600 Kč). Nemá výraznější slabiny, snadno se obsluhuje, patří k energeticky nejšetrnějším a zároveň nejtišším. Nejlepší výkony při přípravě pokrmů předvedl Philips HD9867/90 Premium Airfryer XXL (dobře, 7800 Kč). Skvěle ufritoval hranolky i kuřecí paličky a poradil si i s pečením a rozpékáním.
Výhodný poměr ceny a kvality představuje Eta Vista 0168 90000 (dobře, 1800 Kč). Pro pečení koláčů se sice nehodí, zato ale potěší druhou nejnižší spotřebou elektřiny v testu.
Zklamala fritéza Lidl/Silvercrest SHFS 2150 A1 (dostatečně, 2000 Kč). Je energeticky nehospodárná, její dílenské zpracování působí lacině a tlačítko pro uvolnění fritovacího koše se v testu rozpálilo na více než 70 °C.
Moudré knihy a internetové encyklopedie praví, že fritování je tepelná úprava jídla, při níž je celý pokrm (na rozdíl od smažení) ponořen do horkého oleje, což zaručuje rovnoměrnou a rychlou přípravu. A také typickou chuť a vůni, která se při zmínce o fritování nejspíš každému snadno vybaví.
Jistě není potřeba podotýkat, že fritování není zrovna synonymem zdravého stravování. Nadměrná konzumace fritovaných jídel zvyšuje riziko obezity a kardiovaskulárních onemocnění a podle různých studií zvyšuje riziko výskytu některých forem rakovin, například karcinomu žaludku.
Není proto divu, že mnozí spotřebitelé od klasického fritování upustili a hledali alternativy. Výrobci kuchyňských spotřebičů jim vyšli vstříc. Hranolky, krokety ani maso totiž nutně nemusejí projít lázní rozpáleného tuku, aby chutnaly skoro jako z běžného fritovacího hrnce.
Horkovzdušné fritézy umějí s minimálním množstvím oleje připravit stejná jídla jako olejové hrnce a obvykle je můžete využít i k přípravě pokrmů, které by běžný friťák nezvládl. Přísně vzato totiž o skutečné fritézy ani nejde – představte si je spíše jako kompaktní horkovzdušné trouby s topným tělesem a ventilátorem, který rozhání horký vzduch v pečicí komoře.
Na papíře vypadají v podstatě všechny horkovzdušné fritézy lákavě. Jak ale dokazují i naše dřívější testy, mezi povedenými výrobky se to hemží také těmi, které kvalitou zrovna nezaujmou. Tentokrát jsme laboratorním zkouškám podrobili 25 modelů různých cenových kategorií. Testovací program oproti testům v předešlých letech doznal menších změn (byl mírně rozšířen), stěžejní části ovšem zůstávají stejné. Fritovaly se hranolky a kuřecí paličky, rozpékaly se bagetky, pekly čokoládové koláče a slané quiche. Známkovala se obsluha včetně intuitivnosti programování nebo snadnosti čištění, měřila se spotřeba elektřiny, hlučnost a nejvyšší teplota na povrchu a nezapomnělo se ani na odborné posouzení kvality dílenského zpracování.
Křupavé i gumové
Začněme hned královskou disciplínou, tedy přípravou hranolků. Teplota fritování se řídila návodem. Pokud tato informace chyběla, fritovalo se při 200 °C. V případě, že to manuál výslovně doporučil, se hranolky při fritování alespoň jednou promíchaly. Pro zajištění spravedlivých výchozích podmínek laboratoř nechala hranolky jeden celý den v mrazničce nastavené na –18 °C. Používala se vždy totožná odrůda brambor.
Laboratorní pracovníci fritovali hranolky dvakrát. Jednou v maximálním množství a poté v optimálním množství. To představuje dvě třetiny maximální kapacity. Měřila se celková doba fritování a také senzorické vlastnosti hotových hranolků. Vzhledem k odlišným kapacitám jednotlivých fritéz jsme rychlost fritování vždy hodnotili v přepočtu na 100 g hranolků.
Optimální množství nejrychleji zpracovala fritéza Ninja Foodi Dual Zone AF300EU, která měla hotovo po 20 minutách. V přepočtu na 100 g nicméně byla ještě o něco rychlejší její stájová kolegyně Ninja Foodi Max Dual Zone AF400EU. Maximální množství hranolků nejrychleji usmažil model Lauben Hot Air Fryer 4000BC – 24 minut nezní vůbec zle, koš ovšem pojme pouze 900 g hranolků. V přepočtu na 100 g nejlépe dopadla Princess Double Basket Aerofryer 182074. Nejhorší známku za rychlost smažení dostala fritéza Catler HG 410 – celková doba fritování za nejlepšími nijak výrazně nezaostává, doplácí však na malou kapacitu. Do větších domácností se tak příliš nehodí.
Senzorické vlastnosti hranolků byly doménou značky Philips. Nejlépe dopadly Philips HD9867/90 a Philips HD9880/90 7000 Combi Connected XXL. Hotové pomfrity měly zlatavou barvu, byly křupavé a chutné. Zato modely Rohnson R-2847 a Sencor SFR 5010BK byly v obou zkoušených množstvích nedostatečné. Hranolky v podání Rohnsonu byly nahoře připálené, ale vespod takřka syrové a rozmačkané. Problémy Sencoru byly velmi podobné.
- Čokoládový koláč upečený ve fritéze Cecotec mel propadlý prostředek. Uvnitř byl příliš měkký.
- Quiche připravený ve fritéze Ardes měl takřka syrovou náplň.
- Nerovnoměrně ufritované hranolky z fritézy Rohnson R-2847.
- Fritéza Lauben Hot Air Fryer 4000BC bagetkové polotovary nedopekla. V pravé části snímku je viditelné teplotní rozložení.
Kuře à la friťák
Další skupina zkoušek bude zajímat především milovníky masa. Fritováním kuřecích paliček máme na mysli přípravu chlazených kuřecích spodních stehen. Připravovaly se čtyři kusy, každá palička vážila přibližně 100 g. Hodnotila se barva, rovnoměrnost opečení, textura i chuť.
Nejprve se ale opět zaměřme na rychlost přípravy. Velmi dobrou známku jsme udělili celkem pětkrát. Doba fritování se pohybovala kolem 20 minut. Nejhůře hodnocené fritézy dostaly uspokojivé hodnocení, čemuž odpovídá zhruba půlhodinová příprava.
Senzorické hodnocení nás příjemně překvapilo. Až na jediný výrobek, jmenovitě Xiaomi Smart Air Fryer Pro, dostaly všechny velmi dobrou známku. Jediné výtky, které hodnotitelé měli, se týkaly barvy paliček – nepočítejte s tím, že by byly stejně zlatavé jako z pečicí trouby. Chuťově však byly všechny výborné, křupavé (snad jen paličky od Xiaomi mohly křupat více), a přesto nevysušené.
Nejen pekař peče housky
Velká část pečiva ze supermarketů je rozpékána přímo v prodejnách. Proč tento proces nenechat na doma? Pečivo dopečené krátce před konzumací bývá křupavější a působí čerstvým dojmem. Vyzkoušeli jsme, jak se pro tento úkol hodí právě horkovzdušné fritézy.
Do fritovacího koše či pánve pracovníci laboratoře umístili čtyři kusy polotovarů bagetek, každý o hmotnosti přibližně 75 g. Před začátkem přípravy byly bagetky uloženy při pokojové teplotě a neprodyšně uzavřené v obalu s ochrannou atmosférou. Samotné rozpékání se opět řídilo návodem, případně se fritéza předehřála na 180 °C a peklo se po dobu pěti (Philips HD9880/90) až 12 minut (Sencor SFR 5010BK a Silvercrest SHFS 2150 A1).
Doslova k nakousnutí bylo pečivo v podání trojice produktů – Ninja Foodi Max AF400EU, Princess 182244 a Silvercrest SHFS 2150 A1. K Silvercrestu neměla laboratoř žádné poznámky, bagetky byly takřka učebnicové. U fritéz Ninja a Princess k dokonalosti chyběly jen mírně dopečenější spodní strany pečiva.
Rozpékání polotovarů může znít jako rutinní záležitost. Ukázalo se však, že ne každá fritéza se s tímto úkolem popere se ctí. V případě modelu Lauben Hot Air Fryer 4000BC jsme sáhli dokonce po nedostatečné známce – bagetky působily syrově, byly velmi světlé, nedopečené a měkké.
Je libo sladké, nebo slané?
Kromě rozpékání bagetek jsme schopnost fritéz péct vyzkoušeli i na dvou druzích koláčů – šlo o slaný quiche a čokoládový koláč.
Těsto známého francouzského quiche Lorraine bylo připraveno z 200 g mouky, 100 g másla, 50 ml vody a soli. Náplň tvořila tři vejce, 200 g smetany, 100 g slaniny, 100 g sýru ementál, pepř a sůl. Připravené těsto s náplní se vložilo do odpovídající nádoby (některé byly dodávány přímo s výrobkem, u jiných bylo nutné použít jinou vhodnou nádobu). Před koncem pečení jsme koláč zakryli, aby nedošlo k jeho spálení. Odborníci při ochutnávce známkovali rovnoměrnost upečení, texturu náplně, křupavost korpusu a samozřejmě celkovou chuť.
Doba pečení se dramaticky nelišila, většinou trvala něco přes 20 minut. Senzorika už ale byla jiná písnička. V pěti případech jsme udělili velmi dobrou známku. Nejpovedenější quiche měly křupavé těsto a pod lákavě a rovnoměrně zlatavým povrchem vláčnou, šťavnatou a chutnou náplň. Opět se nedařilo fritéze Lauben, kterou jsme společně s modelem Ardes AR1K33 potrestali nedostatečnou známkou. Na vině byla náplň, jež byla takřka úplně syrová.
Čokoládový koláč jsme zkoušeli vykouzlit z 200 g másla, 100 g cukru, tří vajec, 75 g mouky, 75 g nasekaných lískových ořechů, 100 g čokolády se 70% obsahem kakaa, 20 g kakaa, lžičky kypřicího prášku a špetky soli. Pečení celkově trvalo o něco déle než v případě quiche, často více než půl hodiny. V senzorické části zkoušky jsme pak opět využili celou hodnoticí škálu. Sedmkrát jsme sáhli po velmi dobré známce. Takové čokoládové koláče byly ideálně dopečené a zároveň nadýchané a vláčné. Totéž ale rozhodně nemůžeme říct o výtvorech fritéz Domo DO542FR a Tefal Easy Fry & Grill Precision EY5058, které dostaly nedostatečnou. U obou přístrojů to skoro vypadalo, že si spletly recept a namísto koláče se pokusily připravit čokoládový fondant – vnitřek byl zcela tekutý.
Tandemové fritování
K novinkám letošního testu patří zkoušky, které v tabulce nazýváme dvojité fritování. Některé fritézy totiž disponují rovnou dvěma fritovacími koši a oddělenými pečicími zónami. Umožňují tak simultánní přípravu jídla i přílohy, a to za rozdílného nastavení a teploty. V našem výběru do této kategorie spadají čtyři fritézy, ve kterých jsme nechali připravit najednou hranolky i kuřecí stehna.
Kuřecí ve všech případech hodnotitele potěšilo (snad jen barva mohla být o něco tmavší), hranolky už byly o něco horší – na vrchu byly tmavší než ve spodu.
Vložit, zmáčknout, vyčkat
Správná horkovzdušná fritéza by vám měla ušetřit práci i čas. Očekáváme proto, že jde o spotřebič, který se snadno obsluhuje. Známky za obsluhu byly dílem trojice zkušených laboratorních pracovníků. Důležitá byla například snadnost nastavení fritovacích programů (včetně provedení ovládacích tlačítek a nastavení času a teploty), běžné používání (zejména vkládání a vyjímání pokrmů), (ne)přítomnost pozorovacího okénka, snadnost čištění (u většiny výrobků lze minimálně pečicí nádobu vložit do myčky) či manipulace a skladování. Známka za chytré funkce reflektovala propojení s mobilní aplikací a ovládání přístroje přes mobil.
Nejlepší obsluhou se s náskokem může pochlubit Philips NA221/00. Testující si pochvalovali jednoduchost programování a nastavení přes dotykový displej. Pozorovací okénko umožňovalo snadnou kontrolu stavu pokrmu a čištění nepředstavovalo výraznější problém.
Celkovou dobrou známku obdrželo ještě 12 dalších přístrojů, zbytek se musel spokojit s uspokojivou. Samotné ovládání a nastavení programů většinou nebylo nijak složité, u některých bychom ocenili jednodušší čištění. Jistou výjimku po stránce programování představuje Silvercrest, jenž některá nastavení umožňuje pouze přes mobilní aplikaci.
Máme se bát věčných chemikálií ve fritézách?
V časopise i na webu se v článcích často věnujeme skupině látek označovaných zkratkou PFAS. Jde o fluorované sloučeniny, které jsou do jisté míry stále zahaleny tajemstvím, nicméně informace, které o nich jsou známé, znepokojují vědce, ekology, spotřebitelské organizace i samotné uživatele.
Skupina PFAS zahrnuje celou řadu průmyslově vyráběných látek, z nichž některé jsou karcinogenní, narušují hormonální systém, jsou reprotoxické (snižují plodnost) nebo snižují imunitu. Jde o látky, kterým se přezdívá věčné chemikálie – v životním prostředí jsou velmi obtížně odbouratelné. Jsou prakticky všudypřítomné, nalezeny byly ve vodě, v půdě, atmosféře i v živých organismech. Úřady se pokoušejí používání PFAS regulovat, Evropská komise například nařízením č. 2023/915 stanovuje maximální povolené množství PFAS (i jiných škodlivin) v živočišných produktech.
Proč jsou vlastně PFAS tak běžné a k čemu slouží? Výrobci využívají jejich schopnosti odpuzovat vodu a mastnotu, proto je najdeme například v povrchových úpravách textilií nebo v nádobách na smažení či pečení (teflon).
Nepřilnavý povrch mají také všechny testované fritézy. Dá se předpokládat, že většina z nich obsahuje PFAS. Bohužel jsme nenarazili na žádný výrobek, který by jasně deklaroval jejich nepřítomnost.
Pokud nedojde k poškrábání povrchu nádob, nemusíte mít o své zdraví přehnané obavy. Fritézy nedosahují teplot, při kterých se PFAS uvolňují (obvykle přes 250 °C), takže riziko vystavení PFAS je malé. Problém spočívá především ve výrobě a likvidaci, kdy tyto sloučeniny mohou proniknout do přírody.
Tanec watthodin
Fritování a pečení je energeticky náročná činnost. Spotřebě elektřiny jsme proto přisoudili poměrně velkou váhu na celkovém hodnocení. Spotřeba se v laboratoři měřila při všech praktických zkouškách fritování či pečení. Na výsledné známce se rovným dílem podílejí hranolky, paličky, bagetky i oba koláče. V případě hranolek a kuřecích stehen jsme spotřebu přepočítávali na 100 g. Výsledky byly vskutku rozmanité a rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími dosahovaly i stovek procent.
Za hranolky si o nejméně kilowattů řekla Princess 182074 – 55 Wh/100 g u optimálního a 49 Wh/100 g u maximálního množství. Při modelové ceně čtyř korun za 1 kWh vás tak plná porce 2 400 g hranolek vyjde na zhruba 4,70 Kč. Jako pořádný žrout se ukázal Catler HG 410. 127 Wh/100 g u optimálního a 108 Wh/100 g v případě maximálního množství je jednoznačně nejvíce v testu. Nádoba je skutečně malá, pojme zhruba 600 g.
Také rozdíly při přípravě dalších typů jídel byly značné. U paliček se spotřeba pohybovala mezi 45–122 Wh/100 g. Při rozpékání bagetek jsme naměřili 97–288 Wh. Několikasetprocentní rozdíly panovaly také u koláčů – v případě quiche to bylo 203–512 Wh a u čokoládového koláče 212–573 Wh.
Nešetřili výrobci?
Odfláknuté dílenské zpracování a použití laciných materiálů nepůsobí dobře a může být indikátorem horší životnosti. Laboratorní pracovníci si všímali celkové konstrukce a použitých materiálů, odolnosti vůči poškrábání, provedení plastových částí a ovládacích prvků, kvality spojů a dalších aspektů.
Na nejvyšší hodnocení dosáhlo 13 spotřebičů, v jejichž případě jsme si nevšimli žádných významnějších nedostatků. Domo DO542FR a Ardes AR1K33 byly uspokojivé. Mezi některými spoji jsme zpozorovali mezery, které nevyvolávaly zrovna nejlepší dojem. Ještě o poznání horší ale byl Silvercrest. Kromě provedení spojů se nám nezamlouvala ani povrchová úprava plastových částí. Fritéza z Lidlu tak jako jediná dostala pouze dostatečnou známku.
Horko smí být jenom uvnitř
Bezpečnostní zkoušky se skládají ze dvou částí. Elektrická bezpečnost se prověřovala podle příslušné normy a zahrnovala ochranu před úrazem elektrickým proudem, zabezpečení a označení. Všechny výrobky byly v tomto ohledu bezvadné, v tabulce i dále v textu se proto věnujeme pouze tepelné bezpečnosti. Laboratoř v průběhu fritovacích zkoušek vždy zaznamenala maximální teplotu a také konkrétní místo a materiál, ze kterého je nejrozpálenější bod vyroben. Riziko popálení bylo posuzováno na základě normy ČSN EN ISO 13732-1.
Některé výrobky mají tepelnou izolaci na jedničku a nejteplejší část povrchu byla jen mírně vlažná. Například Xiaomi Smart Air Fryer Pro se zahřála jen na 26 °C. Velmi dobrou známku dostala většina fritéz. Znamená to, že riziko popálení se o vnější část přístroje za provozu je minimální. Varovat ale musíme opět před Silvercrestem, u něhož laboratoř naměřila 73,2 °C. To je samo o sobě vysoké číslo – když k němu připočteme fakt, že se takto rozpálilo tlačítko pro vyjmutí fritovacího koše, jde o poměrně alarmující zjištění.
Jde to i tiše
Počínaje letošním rokem do hodnocení fritéz zařazujeme také jejich provozní hlučnost. Ke známkování přistupujeme jako u většiny jiných kuchyňských spotřebičů – jednu půlku známky tvoří samotná naměřená hlučnost, druhou pak subjektivní posouzení.
Nejtiššími fritézami jsou Philips NA221/00 a Haier HAF5TWA3. Naměřili jsme jim méně než 50 decibelů, uši navíc netrápily žádnými hučivými ani jinými nežádoucími zvuky. Tefal Easy Fry & Grill Precision EY5058 dopadl naopak nejhůře. Hluk působil skutečně silně, což potvrdily i měřicí přístroje, které ukázaly hodnotu 61 dB.
Zdroj: dtest.cz