Švédský favorit tvrdě narazil, národní tým je po 14 letech ve finále díky gólové smršti ve druhé třetině

25. Květen 2024

[shared_counts]

Česká reprezentace je poprvé od roku 2010 ve finále mistrovství světa. Na domácím šampionátu v Praze přešla v semifinále přes Švédsko, které přestřílela 7:3. Soupeřem o zlato bude vítěz duelu mezi Kanadou a Švýcarskem. Přímý přenos druhého semifinále sledujte s předzápasovým studiem na ČT sport a ČT sport Plus od 18:00.

ŽIVĚ: Švédsko – Česko

Jako klíčová se ukázala prostřední část. Za stavu 2:2 odskočili svěřenci trenéra Radima Rulíka do vedení 5:2, když se během tří minut prosadili Ondřej Kaše po přiťuknutí od Lukáše Sedláka, poté Martin Nečas ránou po vyhraném buly Davida Kämpfa a pátý český gól přidal Dominik Kubalík po přečíslení.

Švédové, kteří pak udělali změnu v bráně a po pěti inkasovaných gólech nahradil Filipa Gustavssona Samuel Ersson, ještě snížili před druhou přestávkou. Na 3:5 upravil v přesilové hře Joel Eriksson Ek po předchozím faulu Libora Hájka. Brankář Lukáš Dostál však následně dvakrát vychytal hvězdného švédského beka Victora Hedmana a ve třetí třetině rozhodl ze dvou samostatných úniků Sedlák po totožně provedených bekhendových blafácích mezi nohy Erssona.

Na turnaji do té doby neporažení Seveřané s hráči téměř výhradně z NHL přitom semifinálový duel začali lépe a dvakrát vedli, když skóre zápasu otevřel už v páté minutě Marcus Johansson a na 2:1 upravil Marcus Pettersson poté, co si jeho nahození nešťastně srazil bruslí obránce Jakub Krejčík, jenž byl zaklíněn v souboji před brankou.

Bylo to pouhých dvacet vteřin od prvního českého srovnání, kdy se z dorážky trefil v utkání nakonec dvougólový Kubalík. Na 2:2 poté srovnával Kämpf, když ho v předbrankovém prostoru našel Martin Nečas. Český rychlík z Caroliny si nakonec v zápasu připsal tři asistence.

Češi si zahrají o zlato znovu po čtrnácti letech, když v roce 2010 udolali ve finále Rusko 2:1. Od té doby získali tři bronzy v letech 2011, 2012 a 2022. Švédové získali v roce 2018 poslední zlato, od té doby však čekají na další medaili ze světových šampionátů. Šanci k nápravě budou mít v souboji o třetí místo.

© 2024 newsroom.cz