Skupina group.one kupuje webhostingovou společnost Webglobe od zakladatele Igora Strečka a fondu spravovaného Sandberg Capital

22. Květen 2024

[shared_counts]
  • group.one, přední evropský poskytovatel digitálních služeb a cloud hostingu, kupuje webhostingovou firmu Webglobe.
  • Webglobe je jedním z lídrů načeském a srbském webhostingovém trhu a druhá nejvýznamnější webhostingová společnost na Slovensku.
  • Prodávajícími jsou Igor Strečko a investiční fond z portfólia Sandberg Capital.
  • Firmu nadále povede současný CEO Giacomo Tognoni

Praha 22. května 2024 – Podnikatel Igor Strečko a investiční fond a většinový vlastník Sandberg Capital prodávají 100% podíl ve společnosti Webglobe, kterou Strečko spoluzakládal a vedl více než 20 let. Novým majitelem se stává group.one, která patří k nejznámějším společnostem nabízejícím cloudové a hostingové služby v Evropě. Od roku 2022 za ní stojí multimiliardový britský private equity fond Cinven a jeden z největších penzijních fondů na světě Ontario Teachers’ Pension Plan.

„Region střední a východní Evropy nabízí obrovský potenciál pro poskytování digitálních řešení malým podnikům. Tato strategická akvizice je v souladu s našimi růstovými ambicemi. Díky silné pozici společnosti Webglobe v regionu a talentovanému týmu vedenému Giacomem jsme přesvědčeni o naší schopnosti urychlit růst a inovace v tomto dynamickém regionu,“ uvedl Daniel Hagemeier, generální ředitel group.one.

Webglobe založil v roce 1999 Igorem Strečkem a Jurajem Hantákem. Od té doby se stal lídrem na středoevropském webhostingovém trhu. Postupně rostl díky desítkám akvizic a integrací několika středoevropských webhostingových hráčů. Dnes spravuje téměř 300 000 registrovaných domén patřících 100 000 klientům a registruje přibližně 10 % národních domén na Slovensku, v Česku a v Srbsku.

„group.one bude stavět na pevných základech, které vybudovat Igor spolu s týmem Webglobe. Těším se, že společné úsilí nám pomohlo přilákat strategického partnera jako je group.one, který si vybral Webglobe pro svou expanzi v regionu střední a východní Evropy,” komentuje Martin Fedor, zakladatel a managing partner Sandberg Capital. „Současný CEO Giacomo Tognoni se připojuje ke group-one a bude se nadále soustředit na přinášení inovací a nadstandardních služeb pro zákazníky Webglobe. Toto partnerství je důležité nejen pro lokální podnikatelské prostředí, ale i pro digitalizaci středoevropského regionu,” doplňuje Jakub Krajčovič, investiční manažer Sandberg Capital, který spravovat investici do Webglobe a vedl transakci.

„Spolu s investičním fondem Sandberg Capital jsme od roku 2019 vybudovali jednoho z vedoucích lídrů webhostingovém trhu ve střední a východní Evropě. Naší prioritou bylo předat Webglobe do rukou partnera, pod nímž bude značka dále růst a sto tisícům zákazníků přinese ještě kvalitnější služby,“ řekl IgorStrečko, který podrobněji načrtl i své další plány: „Mým dalším cílem je nadále budovat úspěšné podnikatelské projekty a investovat do začínajících firem, pro které je získávání kapitálu náročnější,“ dodal IgorStrečko.

Poradci při transakci na straně prodávajícího byli: investiční banka Raymond James, advokátní kanceláře Barger Prekop (SK), Kocián, Šolc, Balaštík (CZ), Moravčevič, Vojnovič a partneři (RS) a finanční poradce BDO. Dokončení transakce podléhá povolení zahraniční investice od Ministerstva hospodářství Slovenské republiky, Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Webglobe je původně slovenský registrátor domén a webhostingová platforma, která vznikla v roce 1999 v Bratislavě. Založil ji slovenský podnikatel Igor Strečko spolu s technologickým expertem Jurajem Hantákem. Oba chtěli začínajícím podnikatelům nabídnout internetové zastoupení, tedy online prezentaci jejich značky, aktivit a zboží. Webglobe nabízí širokou škálu produktů od domén a webhostingu až po marketingové a bezpečnostní nástroje pro úspěšný digitální byznys malých a středních firem.

Sandberg Capitalje slovenská private equity správcovská společnost, která vznikla v roce 2014. Zaměřuje se na investování do menších a středně velkých společností na Slovensku a v regionu střední a východní Evropy v oblastech IT, telekomunikací, zemědělství, vzdělávání a maloobchodu. Sandberg Capital spravuje více než 8,5 miliardy korun (340 milionů eur) jménem soukromých a institucionálních investorů.

Igor Strečko založil a více než 20 let vedl slovenskou společnost Webglobe, kde uskutečnil první akvizice na slovenském trhu webhostingu. Pod Igorovým vedením se Webglobe stal slovenskou dvojkou a úspěšně expandoval do České republiky a Srbska. K dnešnímu dni uzavřel 24 strategických akvizic a transakcí různé velikosti – z toho až 19 za poslední čtyři roky. V současné době naplno investuje do malých a středních společností a investičních fondů. Po prodeji podílu ve Webglobe skupině group.one se plně soustředí na podporu malých a středních firem v Česku i na Slovensku jak prostřednictvím financování, tak i předáváním svých zkušeností.

group.one se sídlem ve Švédsku a kancelářemi ve 12 zemích obsluhuje více než dva miliony zákazníků, převážně malých a středních podniků. Společnost poskytuje digitální řešení, jako je Software as a Service (SaaS) a hosting. V rámci group.one umožňují přední značky jako one.com, WP Rocket, Imagify, Rank Math, Hostnet.nl, Herold.at a více než 20 dalších zákazníkům růst díky online přítomnosti. Společnost ve finančním roce končícím 30. září 2024 výrazně zvýšila své tržby na více než 7,5 miliardy korun (300 milionů eur)..

© 2024 newsroom.cz