Sedmý ročník festivalu Maker Faire Prague přilákal o víkendu na Výstaviště rekordní počet návštěvníků

13. Květen 2024

[shared_counts]

Víkend 11. a 12. května patřil na pražském Výstavišti objevování, hraní a bádání. V Křižíkových pavilonech se totiž konal Maker Faire Prague, festival kreativity a vynalézavosti všeho druhu. Ve čtyřech pavilonech i na venkovních plochách se sešlo přes 800 makerů a bezmála 12 000 nadšených návštěvníků všech věkových kategorií. Organizátory festivalu, společnost Make More, a Výstaviště Praha a.s. rekordní návštěvnost mile překvapila.

Na největší Maker Faire ve střední Evropě letos přijeli tvůrci z celé Evropy, včetně Nizozemců s rozměrnými interaktivními instalacemi. Letos mezi nimi přibyli také světově známí maker youtubeři z Francie, Španělska a Portugalska, kteří se festivalu zúčastnili díky generálnímu partnerovi festivalu, společnosti Prusa Research.

„Letos máme spoustu “nej” a mám z nich velkou radost. Opravdu se nám podařilo sestavit program plný inspirace a interaktivních zážitků pro odborníky i širokou veřejnost. Měli jsme doposud nejvíc workshopů různého zaměření, přijeli atraktivní makeři a hlavní myšlenku, tedy předání poselství, že makerem může být každý, se nám úspěšně daří šířit dál,komentuje za Make More pořadatel akce Vojtěch Kolařík.

Celovíkendový program festivalu nabídl široké množství programu rozděleného do tematických zón doplněných o novinku – zatemněný prostor, kde své umění představili makeři pracující s lasery a světlem. Malé i velké “děti” si užívaly vynálezů, zábavy a kreativity od drobného tvoření přes soutěže robotů, představení vědeckých výzkumů, spousty přednášek, vč. týmu Lasar – výherců soutěže NASA, zajímavé projekty od ČVUT až po startupové podnikání, speed dating s investory i panelové diskuse. A jak to letos na Maker Faire Prague vypadalo? Udělejte si představu z fotografií níž.

Maker Faire pokračuje v letošní festivalové sezóně. 26. května zavítá do Rychnova nad Kněžnou, 1. června do Ostravy a následně 15. června do Vrchlabí. Po letní pauze se fanoušci můžou těšit v září do Českých Budějovic a nově také Pardubic i Mladé Boleslavi. V říjnu festival putuje do Liberce, 19. a 20. října se uskuteční Maker Faire Brno, druhý největší makerský podnik v Česku, a sezonu uzavře 2. listopadu Maker Faire Olomouc.

Příští ročník Maker Faire Prague přivítá hlavní město 10. a 11. května 2025 opět v Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti, které je spolupořadatelem této unikátní akce. O Maker Faire

Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit a především nadšených a zvídavých lidí. Téměř vše si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu pro celé rodiny – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design. Tento festival je součástí celosvětové sítě Maker Faires původem z USA, který se po premiéře v Praze v roce 2018 začal konat v dalších menších městech po celé republice. Organizátoři vždy kladou důraz na místní tvůrce (makery), firmy a startupy. Pro festival připravují program, který zabaví celou rodinu, ale díky své pestrosti zaujme také odborníky a profesionály.

Web: makerfaire.cz/

Facebook: facebook.com/MakerFaireCZ

FB Events:facebook.com/MakerFaireCZ/events

Instagram: instagram.com/makerfaire.cz/

Twitter: twitter.com/MakerFaireCZ

Tik Tok: tiktok.com/@postavtesi

© 2024 newsroom.cz