Připravte se na topnou sezónu včas

12. Září 2024

[shared_counts]

12.09.2024

Právě teď nastává ideální čas připravit se na následující topnou sezónu. V tomto ohledu vás čeká kontrola a příprava veškerého vybavení jako jsou kotle, radiátory nebo třeba kamna a komíny. Zjistěte, na co nezapomenout a jak docílit optimalizace vytápění a tím i úspory finančních nákladů.

Proč je revize vybavení důležitá

Spousta domácností každoročně zanedbává nutnost kontroly a servisu topení, kotlů či čištění komínů. Podrobná kontrola by ale vždy měla předcházet zahájení topné sezóny. Díky tomuto kroku si totiž otestujete správnou funkčnost celé topné soustavy, která bude moct pracovat v optimálním režimu.

Zároveň můžete včas odhalit případné poruchy, které vás nezaskočí až v průběhu podzimu nebo zimy. Možná také rozpoznáte únik tepla (třeba špatně těsnícím oknem), což vám umožní se ještě teď pustit do nápravy. Případné ztráty lze přitom v určitých případech řešit pomocí tepelné izolace.

Revize kotlů

Revize kotlů na tuhá paliva a revize plynových kotlů je pro majitele těchto kotlů povinná každé 3 roky. K této kontrole je oprávněna pouze autorizovaná osoba proškolená výrobcem kotle. Mnohdy se však doporučuje z bezpečnostních důvodů provádět kontrolu pravidelně každý rok. Během revize se technik zaměřuje na údržbu, která je předpokladem pro bezpečný a bezporuchový provoz vybavení.

Odvzdušnění radiátorů

Během odvzdušnění radiátorů dochází k odstranění přebytečných vzduchových bublin. Ty mohou stát za problémy s rozvodem tepla a také způsobovat, že se radiátor nevyhřívá zcela správně.

Předtím, než se do odvzdušnění pustíte, připravte si vše potřebné. Tedy odvzdušňovací klíč, lavor a hadr. Topení zapněte na plný výkon zhruba půl hodiny předem. Lehce povolte odvzdušňovací ventil a držte pod ním nádobu na vodu. Dejte pozor na to, že z topení začne unikat horký vzduch, který by vás mohl popálit. Jakmile se veškerý vzduch z topení dostane, začne unikat voda. Tak poznáte, že vaše práce je u konce. Ventil na závěr opět důkladně uzavřete.

Kontrola a čištění komína

Kontrolu komína je nutné provádět minimálně jednou ročně. V závislosti na druhu paliva to může být i častěji. Kontrolu přitom kominík obvykle spojí s čištěním.

Jak na optimalizaci vytápění a snižování nákladů

Aby bylo vaše vytápění efektivní, lze doporučit využívat termostaty a programovatelné regulátory. Díky nim budete moct vytápět v momentě, kdy jste doma a naopak tehdy, když jste v práci, teplotu snížíte. Zároveň prostřednictvím termostatů můžete řídit teplotu v jednotlivých místnostech a docílit tak ideální kombinace. Na chodbě nebo třeba v ložnici můžete přirozeně volit nižší teplotu než v obývacím pokoji, kde trávíte většinu času.

A jaké jsou optimální teploty v jednotlivých místnostech? Odrazit se můžete od následujících hodnot:

  • Obývací pokoj: 19–20 °C
  • Koupelna: 22 °C
  • Samostatná kuchyně: 18 °C
  • Ložnice: 16–18 °C
  • Chodba, schodiště, technická místnost: 10–15 °C
  • Pracovna: 18–20 °C
  • Dětský pokoj: 20–22 °C

Pamatujte na to, že příliš vysoká i nízká teplota se může projevit na vašem zdraví. Zároveň takto můžete držet výdaje za vytápění na uzdě.

Topíte v kamnech? Připravte si palivo

Pokud přes zimu topíte v krbových kamnech, nezapomeňte si včas nakoupit a připravit zásoby dřeva. Velikost zásoby se přirozeně odvíjí od účinnosti topidla a také toho, jaký konkrétní prostor máte k dispozici. Obecně můžete počítat se spotřebou zhruba 5-8 m3 dřeva za sezónu pro běžný rodinný dům.

Ke zpracování dřeva vám bude pomocníkem zahradní nářadí. Připravte si štípací sekeru nebo hydraulické štípačky, které vám pomohou se štípáním polen na menší kusy. Materiál samozřejmě vhodně uskladněte. Skvělou volbou jsou v tomto ohledu kvalitní přístřešky na dřevo či kůlny. Pamatujte na to, že dřevo by mělo být skladováno v suchém a zároveň dobře odvětrávaném prostředí.

Během topné sezóny pamatujte na efektivní větrání

Zatímco v letních měsících máme tendenci větrat klidně po celý den i noc, s příchodem zimy bychom své návyky měli změnit. V tomto ohledu platí jednoduchá zásada. Čím je venku chladněji, tím kratší dobu doma větráme.

Vzduch v domácnosti je samozřejmě potřeba vyměnit, ale zaměřte se spíše na krátké a intenzivní větrání. Tímto způsobem zároveň nebudete přicházet o drahocenné teplo a provoz vaší domácnosti bude ekonomičtější.

Nezapomeňte na bezpečnost

Ať už topíte jakýmkoliv způsobem, vždy pamatujte na dodržování bezpečnostních opatření. Nezapomeňte před nebezpečím ochránit i ostatní členy vaší domácnosti, mezi které mohou patřit malé děti nebo domácí mazlíčci.

Abyste byli na únik kouře nebo případný požár včas upozorněni, myslete předem na instalaci detektoru kouře nebo plynu. Díky tomu budete moct rychleji zaznamenat nenadálé situace. Pomocníkem může být také detektor oxidu uhelnatého, který vás může včas upozornit na únik plynu z domácích spotřebičů a plynových kotlů.

S topnými zařízeními vždy manipulujte opatrně. Do jejich bezprostřední blízkosti neumisťujte žádné hořlavé předměty, nepřekrývejte je dekou a podobně. Od rozhořelého krbu neodcházejte a mějte jej neustále pod kontrolou.

Přípravu na topnou sezónu nepodceňte. Včasnou kontrolou a revizí vašeho vybavení docílíte jeho efektivního a bezproblémového provozu. Pamatujte také na zajištění bezpečnosti a zvažte optimalizaci vytápění prostřednictvím využití termostatů a programovatelných regulátorů.

***

© 2024 newsroom.cz