Pardubický kraj – Aktuality

27. Květen 2024

[shared_counts]

První ročník Konference prevence zdraví v Pardubicích: Velký zájem veřejnosti a odborníků o komplexní prevenci

(27.5.2024)

V úterý 21. května 2024 se v pardubickém sále Jana Kašpara uskutečnil první ročník Konference prevence zdraví, který přilákal na 80 zájemců z řad široké veřejnosti i odborníků. Hlavním účelem konference bylo představit aktuální možnosti a dostupnost preventivní zdravotní péče a zdůraznit význam komplexní prevence pro zlepšení zdravotního stavu obyvatel České republiky.

,,Organizací konference přispíváme do veřejné debaty o budoucím směřování českého zdravotnictví, které je v České republice na špičkové úrovni i co se týče mezinárodního srovnání. Zároveň čelíme určitým výzvám, aby české zdravotnictví i v nadcházejících dekádách vypadalo tak, jak ho známe dnes. To znamená dostupné a na špičkové úrovni,“ uvedl Ondřej Michalovský, výkonný ředitel společnosti PRENET.

Bohatý program konference připravily odborné kapacity z oboru lékařské genetiky, prenatální péče, pneumologie a další. V prvním bloku vystoupil například profesor Milan Macek, vedoucí Národního koordinačního centra pro vzácná onemocnění a přednosta Ústavu biologie a lékařské genetiky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

V odpoledním programu hovořila Hana Sládková Kavínová z GHC GENETICS o analýze střevního mikrobiomu a jeho vlivu na zdraví. Představila nejnovější výzkumy, které umožňují detailní analýzu mikrobiomu a přinášejí nové možnosti v oblasti prevence a léčby různých onemocnění.

Poslední část konference se věnovala zdraví dětí a prenatální péči. V rámci bloku vystoupila i profesorka Ivana Kacerovská Musilová, odborný garant a gynekolog PRENET, která se zaměřila na moderní postupy v prenatální diagnostice a péči o těhotné ženy.

Jedním z překvapivých faktů, které na konferenci zazněly, bylo konstatování, že změna čtyř rizikových faktorů – výživa, pohyb, inaktivita a spotřeba alkoholu – by mohla snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění a diabetes mellitus II. typu o 80 % a výskyt rakoviny o 30 %. Informace podtrhla význam prevence a zdravého životního stylu, který může mít zásadní dopad na celkové zdraví populace.

Součásti programu byla také diskuse, do které se zapojili posluchači z řad veřejnosti. Akci uspořádala klinika PRENET ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje. Záštitu konferenci poskytla Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví. „Mým cílem je rozvíjet zdravotně sociální pomezí a podvědomí lidí o prevenci. Nejen preventivní prohlídky, životní styl, ale i zdravotní gramotnost obyvatelstva musí být nedílnou součástí péče o své zdraví,“ sdělila náměstkyně Matoušková.

Konference prevence zdraví se uskuteční i v příštím roce.

Komenského nám. 125 532 11 Pardubice

  • IČ: 70892822
  • DIČ: CZ70892822
  • tel.: 466 026 111
  • fax: 466 611 220
  • Datová schránka: z28bwu9
  • e-mail: posta@pardubickykraj.cz

© 2018 Krajský úřad Pardubického kraje

© 2024 newsroom.cz