Osm škol Zlínského bude nově využívat elektromobily

24. Květen 2024

[shared_counts]

V nových elektromobilech odjeli tento týden ze Zlína zástupci osmi škol z regionu. Auta na elektrický pohon pro ně pořídil s přispěním evropských fondů Zlínský kraj, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Soňa Ličková.

Vozy značky Opel Combo-e Life si odvezli zástupci Základní a Mateřské školy Uherské Hradiště, Šafaříkova a zástupci Základní školy Zlín, Středová. „Dalších šest zamířilo do středních škol z Kroměříže, Zlína, Uherského Hradiště a Otrokovic,“ uvedla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).

U organizací zřizovaných Zlínským krajem ode dneška jezdí 33 elektromobilů, dalších 25 hejtmanství společně s 57 neveřejnými nabíjecími stanicemi pořídí do konce února příštího roku. Náklady přesáhnou 53 milionů korun, z toho 22 milionů korun pokryje dotace. Pořízení elektromobilů pro Zlínský kraj a jeho organizace spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR. Na jeho podporu získal prostředky z Evropské unie.

Elektromobily nahrazují dosluhující auta se spalovacími motory. „Ve školských organizacích získají do užívání celkem 35 vozů, 18 elektroaut pořídí kraj sociálním službám, dvě vozidla už nyní slouží krajským kulturním organizacím,“ uvedla Ličková. Pro potřeby krajského úřadu zakoupí hejtmanství tři elektromobily.

reklama

© 2024 newsroom.cz