Nové složení poradních skupin EIOPA

12. Září 2024

[shared_counts]

12.9.2024 Evropská legislativa, Zahraničí

Orgán dohledu EIOPA oznámil nové složení svých poradních skupin. Rada orgánů dohledu vybrala nové členy do skupiny subjektů působících v oblasti pojištění a zajištění (IRSG) a skupiny subjektů působících v oblasti zaměstnaneckého penzijního pojištění (OPSG). Čtyřletý mandát jejich členů začíná právě dne 4. července 2024.

Obě skupiny, jež mají po 30 členech, hrají důležitou úlohu tím, že usnadňují konzultace orgánu EIOPA se zainteresovanými stranami v EU o otázkách, které se týkají odvětví pojišťovnictví a zaměstnaneckého penzijního pojištění, a to jak z hlediska regulace, tak dohledu. Skupiny zainteresovaných stran byly vytvořeny s ohledem na povinnosti orgánu EIOPA a očekávané úkoly v oblastech, jako je udržitelné financování, digitalizace a provozní odolnost. Skupiny IRSG a OPSG se skládají z vysoce postavených zástupců odvětví pojišťovnictví a zaměstnaneckého penzijního pojištění, spotřebitelů, akademické obce, malých a středních podniků, zaměstnanců a profesních sdružení.

Na základě otevřené výzvy obdržel orgán EIOPA 179 žádostí z 28 evropských zemí. Orgán EIOPA se ve svém výběrovém řízení snažil dosáhnout geografické a genderové vyváženosti a zároveň zajistit různorodé zastoupení zájmů. Poradní orgány orgánu EIOPA nyní zahrnují členy z 21 různých národností a 22 žen. Složení poradních skupin IRSG[1] a OPSG[2] je k dispozici na webových stránkách EIOPA.

Činnost, složení, kompetence atd. obou poradních skupin – tedy IRSG a OPSG – upravuje Čl. 37 nařízení 1094/2010/EU o zřízení Evropského orgánu dohledu. Z jednotlivých ustanovení zmíněného článku například vyplývá, že skupiny subjektů předkládají stanoviska a radí orgánu pro pojišťovnictví ve všech otázkách souvisejících s úkoly orgánu pro pojišťovnictví, se zvláštním zaměřením na úkoly uvedené v článcích 10 až 16 (tj. včetně návrhů regulačních technických norem, prováděcích technických norem a obecných pokynů) a článcích 29, 30 a 32 (např. společná kultura dohledu). Dále je upraveno, že skupiny subjektů přijmou dvoutřetinovou většinou svých členů svůj jednací řád a že orgán pro pojišťovnictví zveřejní stanoviska a rady skupin subjektů a výsledky konzultací s těmito skupinami. Z toho plyne, že význam těchto poradních skupin není možné podceňovat.

[1] https://www.eiopa.europa.eu/members-insurance-and-reinsurance-stakeholder-group_en[2] https://www.eiopa.europa.eu/about/governance-structure/working-stakeholders/occupational-pensions-stakeholder-group/members-occupational-pensions-stakeholder-group_en

© 2024 newsroom.cz