Mnoho škodlivého obsahu v mobilních hrách pro děti

27. Květen 2024

[shared_counts]

Sdílejte

Vydáno: 27.5.2024

Řada mobilních her učených dětem má obsah, který je pro děti škodlivý, zjistil německý test 16 herních aplikací, jako jsou Brawl Stars, Candy Crush, Clash of Clans, Fortnite, Minecraft, Pokémon Go nebo Roblox.

Zabíjení, sexuální scény u bazénu či uživatele s přezdívkami (tzv. nicky) jako „HeilAdolf“ nebo „Judenkiller88“ odhalila v dětských hrách spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Tým mimo jiné zkoumal, jak jsou děti před takovým obsahem chráněny, zda lze obejít omezení přístupu související s věkem a zda operátor zasáhne, když uživatel v chatu žádá děti o kontaktní údaje. Zajímaly jej rovněž způsoby, jakým aplikace přistupují k ochraně dat, a zda využívají manipulativní design k vyvíjení tlaku na další hraní a nákupy v aplikaci. Závěrem testu je doporučení pro rodiče, aby byli obzvláště ostražití, když jejich děti používají herní aplikace.

Všechny herní aplikace zařazené do testu byly schváleny od batolecího věku, od 6 nebo 12 let a testovalo se v systému Android, ale hry jsou dostupné také ve verzi pro iOS. Většina aplikací byla zdarma (15 z testovaných), ale operátoři silně spoléhaly na nákupy při hraní. Hráči si mohly za peníze pořídit virtuální zbraně, oblečení nebo prostředky, jako jsou mince, drahokamy či hvězdný prach. Za některé položky nákup ve zkoumaných aplikacích bylo možné utratit až 240 eur. Poskytovatelé používají řadu designérských triků, aby donutili uživatele k nákupu, a zejména děti jsou vůči takovým mechanismům zranitelné. Některé hry obsahovaly nepřiznaný product placement – s postavou lze například vstoupit do butiku známé módní značky a koupit si tam virtuální zboží za skutečné peníze. Nic přitom není označeno jako reklama.

Všech 16 herních aplikací pro děti v testu mělo vážné nedostatky v prohlášeních o ochraně dat i ve všeobecných obchodních podmínkách. Velmi často bylo přítomno násilí, nenávistný nebo sexuální obsah, ale mnohdy chyběla dostatečná ochranná opatření dokonce při snaze získat kontaktní údaje hrajících dětí. Minecraft byla jediná testovaná aplikace, která nebyla vyhodnocena jako zcela nepřijatelná, protože v ní šlo problémům snáze předcházet s podporou rodičů nebo vhodným nastavením než u ostatních.

Většina obsahu nevhodného pro děti v testovaných aplikacích nepocházela od vývojářů, ale od jiných hráčů, protože některé hry umožňují uživatelům vytvářet v aplikacích vlastní světy, ve kterých pak lze narazit na agresivitu, hrůzostrašné scény a sex. Úkolem poskytovatele je před takovým jednáním nezletilé ochránit, například omezením přístupu nebo nastavením více možností rodičovské kontroly. Většina her v testu však nenabízela bezpečnou úroveň ochrany. Poskytovatelé často vůbec nereagovali na signály ohledně nenávistných avatarů a přezdívek ani na snahu kontaktovat hráče osobně.

Tlak na nákup v herní aplikaci je vyvíjen různými způsoby. Provozovatel například maskuje skutečné útraty fiktivními měnami, láká hráče k nákupu virtuálních předmětů, které urychlují postup ve hře nebo pomáhají zkrátit čekací dobu na postup ve hře. Oblíbené jsou i náhodné prvky jako kolo štěstí nebo loot boxy, kde jde o nákup zajíce v pytli – hráč neví, za co skutečně platí, a někteří odborníci v tom vidí hazard, který je u nezletilých zakázán.

Rodiče mohou děti chránit různými kroky. V mobilním zařízení je možné omezit stahování aplikací, zakázat nákupy v aplikacích (a pokud to zcela nejde, zadat nutnost hesla k jejich schválení), neukládat platební údaje do zařízení, omezit čas hraní a celkový čas strávený u obrazovky, umožnit pouze hru offline (což zabrání jak nechtěným platbám, tak nebezpečnému chatování). Pokud má každé dítě v rodině mobilní telefon nebo tablet, může být nutné provést všechny jednotlivé omezující kroky na každém zařízení zvlášť. Lze použít různé další nástroje nebo programy rodičovské kontroly nabízené online nebo vyhledat vhodnější, ale také vyhledat a nabídnout dětem bezpečnější hry.

Zajímavý rozhovor o vztahu dětí a online prostředí najdete na internetových stránkách dTestu zde.

Zdroj: dtest.cz

© 2024 newsroom.cz