Mladí investoři by si měli dát pozor sami na sebe, radí zkušení portfolio manažeři

12. Září 2024

[shared_counts]

Jak začít investovat, na co se zaměřit a jak na sebe upozornit, aby se z amatérského investora stal třeba profesionální portfolio manažer? Na tyto a další otázky odpovídali sice mladí, ale zároveň již velmi zkušení portfolio manažeři J&T Investiční společnosti Marek Ševčík a Martin Cakl. První spravuje čtyři úspěšné fondy, druhý pak přišel s myšlenkou fondu Naše Česko investujícího do českých rostoucích firem. „Hlavně bych jim poradil, aby si dali pozor sami na sebe,“ říká v nejnovější epizodě podcastu J&T Banka Talks Marek Ševčík.

A důvod, proč by si mladí investoři měli dát pozor právě sami na sebe? „Mladí začínající portfolio manažeři mají tendenci, a já jsem to na sobě také pozoroval, důvěřovat svému úsudku. Jedna chyba u začínajícího investora přitom může být likvidační. Zkušenější portfolio manažer už se může opřít o minulé úspěchy, začínající nikoli,“ říká Marek Ševčík. „Takže bych doporučil velmi kvalitní risk managment,“ dodává.

A ví, o čem mluví. V J&T Investiční společnosti v současnosti řídí čtyři portfolia s celkovým majetkem přesahujícím pět miliard. Přičemž každé je trochu jiné nejen obsahem, ale také tím, jak se s k němu Ševčík dostal. „Dva z těch fondů jsem stavěl, jeden jsem musel přestavět z fondu kvalifikovaných investorů na fond veřejný a jeden jsem zdědil,“ vyjmenovává investiční expert. I to, jak musel ke každému fondu přistupovat odlišně, jej přitom hodně naučilo.

Martin Cakl: Základem je zvídavost

Podle Martina Cakla je rozdílovou vlastností zvídavost, tedy touha dozvídat se co nejvíc o společnostech, do nichž potenciálně chtějí investovat. „Upřímně, nastudovat si základní poučky o investicích, oceňování a účetnictví je dneska základ, který zvládne daleko více lidí než dřív. Ale to, čím se lidé stávají opravdu dobrými portfolio manažery, je zvídavost. Musejí získávat široké znalosti z velmi různorodých oborů. Pak dokážou inovovat investorské myšlení,“ připomíná Martin Cakl.

Oba zkušení investoři pak připomínají, že skutečným problémem je přílišné upnutí se na jednu myšlenku. „To zkušený portfolio manažer udělat dost dobře nemůže, protože za týden může zjistit, že se změní situace, a pokud se nezmění se situací, tak je v háji,“ upozorňuje správce fondu Naše Česko.

A zkušenější Marek Ševčík to potvrzuje, a dokonce jde ještě dál. „Ještě bych doporučoval nikdy neříkat nikdy. Dnes je docela časté, že portfolio manažeři říkají, do čeho všeho by nikdy neinvestovali. To vás ale může dohnat, zahnat do kouta, protože střednědobě se i geopolitika mění, sektory se mění a s tím se mění také pohled veřejnosti na určité investiční příležitosti, dlouhodobě ale záleží na vaší kredibilitě. A pokud budete opakovaně porušovat něco, vůči čemu jste se zbytečně vymezovali, může to vaši pověst poškodit,“ uzavírá Ševčík.

Jaká pravděpodobnost je, že se mladý investor dostane do hledáčku velké investiční společnosti? A jak tuto šanci výrazně zvýšit? A jak se daří fondům, které spravují mladí portfolio manažeři J&T Investiční společnosti?

Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu J&T Banka Talks s Markem Ševčíkem a Martinem Caklem na svých oblíbených podcastových platformách.

© 2024 newsroom.cz