Miroslav Benáček posiluje tým SOCR ČR na pozici ředitele pro analýzy a záležitosti Evropské unie

12. Září 2024

[shared_counts]

V Praze 12. 9. 2024 – Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky (SOCR ČR) přivítal Miroslava Benáčka jako novou posilu pro oblast analytiky a evropských záležitostí. Do svazu přináší své rozsáhlé zkušenosti ze státní správy a diplomacie v Praze i v Bruselu a jeho příchod posílí kapacity našich členů při prosazování zájmů českého obchodu v rámci evropských agend.

Benáček svou kariéru zahájil v roce 2011 na Úřadu vlády ČR, kde se zaměřoval především na hospodářské a finanční agendy. V rámci Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády vedl oddělení zaměřené na koordinaci a analýzu hospodářské politiky, a byl jedním z významných spoluautorů pozic České republiky vůči hospodářským a ekonomickým návrhům Evropské komise.

Šest let následně působil jako diplomat na Stálém zastoupení ČR při Evropské unii v Bruselu, kde se podílel na vyjednávání celé řady legislativních i nelegislativních agend, zejména v oblastech hospodářské politiky a finančních služeb. Cennou zkušeností bylo jeho zapojení do českého předsednictví v Radě EU v roce 2022, kdy vedl vyjednávání o legislativě v oblasti boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

„Miroslav Benáček přináší jedinečný pohled a rozsáhlé zkušenosti ze státní správy a evropských institucí, což nám pomůže lépe se orientovat v problematice evropských legislativních procesů, které mají přímý dopad na obchod a cestovní ruch,“ říká prezident SOCR ČR Tomáš Prouza. „Jeho příchod je významnou posilou pro náš tým, nejen pokud jde o analytickou činnost, ale také s ohledem na komunikaci důležitých evropských témat směrem k našim členům a při spolupráci s naší zastřešující bruselskou organizací EuroCommerce,“ dodává.

Přechod ze státní správy do světa obchodu Miroslav Benáček vnímá jako novou výzvu. „Oblast obchodu nabízí široké spektrum témat od zemědělství a potravinářství, přes energetiku, vnitřní trh EU, až po sociální a pracovněprávní záležitosti. Věřím, že budu moci našim členům přispět svými dosavadními zkušenostmi z evropské agendy i svými analytickými schopnostmi. Již nyní vnímám rozdílnou perspektivu, kterou byznysové prostředí oproti světu politiky a byrokracie přináší,“ dodává Benáček.

„Zkušenosti posledních let jasně ukazují, že pro efektivní podporu našich členů musíme mít k dispozici všechna potřebná data rychle a přehledně. Právě informační otevřenost a schopnost analýz výrazně pomáhá uvádět věci na pravou míru, schopnost včas porozumět tomu, co se děje v Evropské unii pak dává našim členům varovat před negativními důsledky špatně nastavené regulace a návrhy ovlivňovat ještě ve chvíli, kdy to má smysl,“ shrnuje.

Další zprávy/články tohoto/těchto zadavatelů

© 2024 newsroom.cz