Ministerstvo financí nehodlá zrušit plánované zvyšování spot…

13. Září 2024

[shared_counts]
  1. Aktuality
  2. Ministerstvo financí nehodlá zrušit plánované zvyšování spotřební daně z lihu

Ministerstvo financí nehodlá zrušit plánované zvyšování spotřební daně z lihu

Praha 12. září (ČTK) – Ministerstvo financí nehodlá zrušit plánované zvyšování spotřební daně z lihu v nadcházejících dvou letech. Daň má kromě fiskálního efektu pro státní rozpočet i odrazovat spotřebitele od konzumace škodlivých výrobků, navíc je její sazba nižší než v Polsku a na Slovensku, uvedlo dnes ministerstvo na dotaz ČTK. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) tento týden vyzvala vládu, aby spotřební daň už dál nezvyšovala. Podle unie opatření nemá očekávané přínosy pro rozpočet a další růst daně by mohl být likvidační pro české lihovarníky.

Zvýšení spotřební daně z lihu přinesl vládní konsolidační balíček, odehraje se ve třech krocích. Letos se daň zvýšila o deset procent, stejný nárůst bude v příštím roce a v roce 2026 vzroste o pět procent. Opatření by letos mělo přinést do státního rozpočtu navíc půl miliardy korun, v roce 2025 dalších 0,9 miliardy Kč.

UVDL v otevřeném dopisu uvedla, že fiskální přínos zvýšení daně není patrný, v prvním pololetí podle ní stát na dani z lihu inkasoval stejně jako ve stejném období předchozího roku. „Dočasný pokles výnosu daně z lihu na začátku roku, na který se Unie výrobců a dovozců lihovin odkazuje, byl způsoben předzásobením producentů a distributorů, kteří využili nižší sazby před rokem 2024. Období půl roku po zvýšení sazby nemá vypovídací hodnotu pro další vývoj trhu. Je potřeba, aby se trh po změně sazeb nejdříve stabilizoval, což je známý trend, a teprve poté je možné provést reálné vyhodnocení dopadů,“ sdělilo ČTK ministerstvo financí.

Upozornilo také, že zvýšení spotřební daně bylo schváleno také s ohledem na principy ochrany veřejného zdraví a boje proti závislostem. „Spotřební daně nejsou pouze fiskálním nástrojem, ale jejich účelem je také odrazovat spotřebitele od konzumace zdraví škodlivých výrobků. Tedy i v případě hypotetického nedosažení plánovaného zvýšení výnosu daně bude snížení spotřeby alkoholu mít pozitivní zdravotní důsledky a přinese úspory na výdajové straně rozpočtu,“ uvedlo ministerstvo.

Úřad rovněž odmítl obavy ze zvýšení nelegálního dovozu alkoholu ze zahraničí. Celní správa podle něj dosahuje velmi dobrých výsledků v boji proti černému trhu s alkoholem. Ministerstvo navíc upozornilo, že česká spotřební daň je nyní nižší než v Polsku a na Slovensku.

V Česku podléhá spotřební dani šumivé víno, kde se odvádí spotřební daň 23,40 koruny za litr. Více zdaněné jsou ostatní alkoholické nápoje – od piva přes ovocné destiláty až po běžný líh, kde se spotřební daň pohybuje ve stovkách korun za litr čistého alkoholu v nápoji. Politici v posledních letech zvažovali zdanění takzvaného tichého vína, které jako jediný alkohol spotřební dani nepodléhá, plány ale vyvolaly silný odpor domácích vinařů a daň zavedená nebyla.

str dvd

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

© 2024 newsroom.cz