Martin Červíček: K prioritám kraje patří zdravotnictví a doprava

13. Září 2024

[shared_counts]

Martin Červíček: K prioritám kraje patří zdravotnictví a doprava

13. září 2024

(Hradecký deník) Na dotazy čtenářů Deníku odpovídal v on-line rozhovoru Martin Červíček, kandidát na hejtmana Královéhradeckého kraje za Silní lídři pro kraj a také kandidát do Senátu na Náchodsku. Všechny otázky čtenářů a odpovědi Martina Červíčka naleznete na webových stránkách www.denik.cz.

Co vás v kraji rozčiluje?

Nenaplňování odpovědnosti zdravotních pojišťoven za zajištění dostatečného počtu lékařů, pediatrů a stomatologů do primární ambulantní sítě v našem regionu. A přetrvávající vleklé rozhodování ve veřejných zakázkách souvisejících s dopravní infrastrukturou, což nejvíce pociťujeme u dostavby dálnice D11.

Jak chcete stabilizovat zdravotnický personál, aby z nemocnic neodcházel?

Zdravotnický personál v našich nemocnicích v posledních čtyřech letech je stabilizovaný – jenom pro zajímavost, za poslední období máme o 150 pracovních úvazků více, nemocnice jsme oddlužili. Odměňování zdravotníků se zvýšilo u lékařů o 27 a u sester o 11 procent. Výrazně investujeme do okresních nemocnic, a to jak kvůli našim pacientům, tak také kvůli našim zdravotníkům, aby mohli dělat moderní medicínu i v okresních nemocnicích. Máme stabilizovanou síť zdravotnických zařízení. Pravidelně jednáme se zdravotními pojišťovnami o jejich udržitelnosti a případném rozvoji. Nabízíme stipendia studentům, kteří budou vykonávat po studiu praxi v našem kraji.

Jsou investice do silnic adekvátní?

V posledních osmi letech investujeme v průměru 1,2 miliardy korun ročně, což je třikrát více než tomu bylo před rokem 2017. Kapacita a schopnost investovat by se mohla ještě zvýšit na asi dvě miliardy ročně, pokud nalezneme další zdroje financování. Projekty máme připraveny v objemu sedm miliard korun. Je potřeba ale také připomenout, že v našem kraji významně investuje i díky našemu tlaku a snaze o vyjednávání i stát.

Jak hodláte skloubit funkci hejtmana a senátora?

Za předpokladu, že jste zvyklí si vše odpracovat, umíte maximálně využívat čas, máte manažerské schopnosti a schopné spolupracovníky, tak to určitě lze. Důvěru být hejtmanem jsem od voličů dostal v době, kdy už jsem byl dva roky senátorem. Obě funkce a jejich souběh jsem využíval jedině a pouze pro prosperitu regionu, a je prokazatelné, že i díky tomuto propojení jsme zvládli nejenom všechny krize, ale v řadě oblastí výrazně dosáhli potřebných řešení. Nepobírám za obě funkce plný plat. Nekradu. Nemám dluhy ani exekuce. Nejsem zainteresován v žádné ze soukromých firem. Nikdy jsem nezneužil veřejné finanční prostředky v osobní prospěch. Jako hejtman dobře znám problémy a priority v jednotlivých oblastech veřejné správy v našem kraji i specifika důležitá pro jejich řešení. Jako senátor pak kromě možnosti ovlivňovat legislativní proces při projednávání ve výborech či v plénu Senátu často z této pozice využívám možnosti osobního vyjednávání s ministry či premiérem, a je jedno jaké vlády, tam, kde bych jako hejtman záměry neprosadil nebo by proces byl mnohem delší.

hejtman Královéhradeckého krajesenátor PČRčlen výkonné rady ODS

Štítky: rozhovor v médiích doprava regionální rozvoj daně a veřejné finance práce a sociální věci zdravotnictví Královéhradecký kraj krajské volby 2024 senátní volby 2024

Zdroj: ods.cz

© 2024 newsroom.cz