Marek Nemky, analytik XTB: Cena mědi je na historických maximech

21. Květen 2024

[shared_counts]

Cena mědi na burze (20.05.2024) vyskočila na historická maxima a dosáhla ceny 10,5 €/Kg. Tato maxima přicházejí po dlouhodobém vzestupném trendu, kdy od začátku roku ceny vzrostly o celých 31 %.

Ceny mědi v současnosti rostou díky světlým dlouhodobým vyhlídkám, protože měď má poměrně širokou škálu využití a nyní se využívá i na rychle rostoucích trzích, jako je elektromobilita, obnovitelná energie nebo infrastruktura kolem umělé inteligence. Právě z těchto důvodů se očekává, že celosvětová poptávka po mědi vzroste do roku 2035 až o 100 % na 50 milionů tun ročně. Banky, investiční fondy a těžaři tak díky pozitivnímu výhledu vstupují na trh a postupně tlačí cenu mědi vzhůru.

Na druhé straně však stojí spekulanti, kteří se rozhodli měď prodávat kvůli slabé poptávce z Číny, která zpracovává až 44 % světové produkce mědi. Měď se používá například při výrobě baterií do elektromobilů, ale také ve stavebnictví, protože se hojně využívá v domovních rozvodech, potrubích, střešních systémech a dalších oblastech. Prodejci vstupovali na trh, ale nepočítali s potenciálně vysokým zájmem, který je nyní nutí uzavírat své pozice, což vede k nákupům kontraktů na měď a opět k růstu cen. Tento jev je znám jako „short squeeze“.

Největším katalyzátorem růstu ceny mědi byla nedávná zpráva (z pátku), že se čínská vláda a centrální banka rozhodly podpořit sektor nemovitostí. Čínská vláda začala vydávat dluhopisy v hodnotě 1 bilionu čínských jüanů (127 miliard Kč), aby odkoupila část nabídky bytů, která za poslední rok vzrostla o 24 %, a aby podpořila polovodičový a výrobní sektor. Finanční regulační orgány rovněž oznámily, že zmírní požadavky na hypotéky, například zruší minimální úrokovou sazbu u hypoték na koupi prvního a druhého bydlení. Po tomto oznámení ceny průmyslových kovů opět vzrostly. Cena mědi v pátek vzrostla o 7,46 %.

Přechod na obnovitelné zdroje a elektromobilitu může být ohrožen vysokými cenami mědi. Měď, která má po stříbře nejvyšší elektrickou vodivost a je klíčová pro rozvoj komplexní energetické sítě zaměřené na decentralizaci zdrojů energie, spotřebovává více než dvojnásobné množství mědi ve srovnání s tradičními spalovacími motory, což opět zvyšuje poptávku po mědi. Dosažení uhlíkové neutrality do roku 2035 bude vyžadovat zdvojnásobení celosvětové poptávky na 50 milionů tun ročně. Problémem však je, že cena mědi je závislá na rozvoji průmyslu, což způsobuje, že těžaři často neinvestují do zvyšování kapacity svých dolů. Aby bylo možné zvýšit světovou produkci, bude muset cena mědi zůstat na zvýšené úrovni o něco déle, což zase ohrozí a ztíží dosažení cílů uhlíkové neutrality.

© 2024 newsroom.cz