KVIFF | Vachon, Rush nebo Křenková. MFF Karlovy Vary představil členy poroty Hlavní soutěže 58. ročníku

27. Květen 2024

[shared_counts]

Vachon, Rush nebo Křenková. MFF Karlovy Vary představil členy poroty Hlavní soutěže 58. ročníku

27. května 2024, 17:28

POROTA HLAVNÍ SOUTĚŽE

Christine Vachon

Americká producentka, držitelka cen Independent Spirit Award a Gotham Award, založila v roce 1995 spolu s Pamelou Koffler dnes už legendární produkční společnost Killer Films. Pod její hlavičkou vzniklo během více než tří dekád přes sto snímků, včetně nejproslulejších amerických nezávislých počinů jako Kids, Střelila jsem Andyho Warhola, Štěstí, Kluci nepláčou, Hedwig and the Angry Inch, Daleko do nebe, Expres foto, Pořád jsem to já, Carol, Večeře s Beatriz nebo Dark Waters. Podílela se na produkci ceněných minisérií, jako Mildred Pierce nebo Halston. K nejpozoruhodnějším filmům loňského roku patří May December Todda Haynese nebo snímek Minulé životy Celine Song, který Christine Vachon přinesl vůbec první nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší film.

Geoffrey Rush

Mezinárodně uznávaný herec, jehož kariéra začala v australském divadle. K celosvětové slávě jej v roce 1996 katapultovala role v dramatu Scotta Hickse Záře, za níž obdržel Oscara, Cenu BAFTA, Zlatý glóbus, cenu SAG nebo výroční ceny newyorských či losangeleských kritiků, mezi mnoha dalšími. V roce 2004 získal Emmy za ztvárnění titulní role ve snímku Život a smrt Petera Sellerse. O pět let později přišla cena Tony za ztělesnění vládce nad hrobem v absurdním dramatu Král umírá. Jeho nejnovějším počinem je role v thrilleru Jamese Ashcrofta The Rule of Jenny Pen po boku Johna Lithgowa. V roce 2022 byl Geoffreymu Rushovi na MFF Karlovy Vary udělen Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Sjón

Islandský spisovatel a scenárista, ve světě filmu prorazil scénářem k dramatu Ada (2021) s Noomi Rapace v hlavní roli, který byl oceněn na festivalu v Cannes, ocitl se v první desítce návštěvnosti v americké distribuci a byl vybrán k reprezentování islandské kinematografie na Oscarech. Spolupracoval na scénáři k dobovému dobrodružnému thrilleru Seveřan (2022), s Alim Abbasim připravuje filmovou adaptaci Hamleta. Sjónovy knihy se dočkaly překladů do více než čtyřiceti jazyků, v češtině vyšly jeho Syn stínu, Múza z lodi Argo nebo Měsíční kámen, tuzemského vydání se nedávno dočkala i jeho ceněná ambiciózní trilogie CoDex 1962. V roce 2017 se stal třetím spisovatelem, jehož dílo bylo vybráno do svébytného uměleckého projektu Future Library. V roce 2001 byl nominován na Oscara za spolupráci na textu k písni „I’ve Seen It All“, kterou ve filmu Larse von Triera Tanec v temnotách zpívala Björk. V únoru loňského roku udělila Sjónovi Švédská akademie Nordickou cenu za jeho přínos umění vyprávět příběh.

Eliška Křenková

Během studií na taneční konzervatoři Duncan Center se díky nabídce zahrát si v populárních Rafťácích (2006) rozhodla věnovat herectví, jež posléze absolvovala na DAMU. Respektovaná je její spolupráce s režisérem Olmem Omerzu, která jí vynesla Českého lva za výkon ve vedlejší roli ve Všechno bude (2018) a nominaci na tutéž cenu za jeho Atlas ptáků (2021). Mezi nominovanými herečkami na cenu České filmové akademie se objevila ještě třikrát, režírována Michalem Hogenauerem (Tiché doteky), Janem Foukalem (Marťanské lodě) a Matějem Chlupáčkem (Úsvit). Všechny zmíněné filmy soutěžily na MFF Karlovy Vary, tamtéž se prvním divákům představily i Hranice lásky (2021) či respektovaný seriál Pustina (2016). Pamětihodné jsou též její výkony na alternativních divadelních scénách v Taušově Amerikánce či Shakespearově Bouři.

Gábor Reisz

Maďarský režisér, scenárista a hudební skladatel. Vystudoval dějiny a teorii filmu, posléze i filmovou režii. Jeho celovečerní prvotina Jsou věci divné a nevysvětlitelné, poprvé uvedená v soutěži Na východ od Západu na MFF KV 2014, zaznamenala mimořádný úspěch v domácí distribuci i na zahraničních festivalech. O rok později byl pozván do prestižního rezidenčního programu při festivalu v Cannes, v rámci kterého připravil svůj další snímek Špatné básně, později ověnčený šestnácti cenami, včetně ceny za nejlepší maďarský film roku 2018. Se třetím snímkem Vysvětlení všeho, uváděném na letošním MFF KV, získal loni v září cenu pro nejlepší film soutěže Orizzonti festivalu v Benátkách a ocenění Zlatý Hugo na MFF v Chicagu.

Další partneři

Newsletter

Vary z první ruky během celého roku.Buďte mezi prvními, kteří se dozví o chystaných akcích i dalších novinkách. Newsletter posíláme, jen když máme co říct.

Přihlášením souhlasím se zpracováním osobních údajů

Sledujte nás na síti:

Mezinárodní filmový festival Karlovy Varyje součástí rodiny KVIFF Group, která zastřešuje i další projekty:

© 2024 KVIFF GROUP

Návštěvní řád / Ochrana soukromí návštěvníků webu / Ochrana osobních údajů / Reklamační řád / Statut festivalu / Kontakty

© 2024 newsroom.cz