KVIFF | Intimní portréty Miloše Fikejze: Výstava fotografa a spolupracovníka karlovarského festivalu

24. Květen 2024

[shared_counts]

Intimní portréty Miloše Fikejze: Výstava fotografa a spolupracovníka karlovarského festivalu

24. května 2024, 13:26

Miloš Fikejz (1959–2019) byl významný filmový knihovník, encyklopedista, publicista, fotograf a také dlouholetý spolupracovník karlovarského festivalu. Působil jako odborný knihovník Národního filmového archivu, publikoval odborné texty a fotografie v různých filmových periodikách. Od počátku 90. let se věnoval vlastním i kolektivním encyklopedickým projektům (z jeho vlastní tvorby: Filmoví herci současnosti – 640 profilů zahraničních herců, Slovník zahraničních filmových herců konce XX. století, třídílný sborník Herci a herečky, Český film – Herci a herečky).

Snímky uměleckých a kulturních osobností prezentoval na několika vlastních i kolektivních výstavách, a to jak doma, tak v zahraničí. Mnohé černobílé portréty a dokumentární snímky byly pořízeny právě na karlovarském festivalu. Vznikaly mimo červený koberec jakoby mimoděk, a jejich autor, tichý a poučený pozorovatel, v nich dokázal zachytit jemné nuance osobností i prchavost okamžiku.

Nejčastěji zveřejňované jsou dokumentární portréty Václava Havla z let 1987–1989 a Leonarda DiCapria, který byl jako mladičký začínající herec pozván v roce 1994 do Karlových Varů na znovuobnovený festival.

Před pěti lety uspořádal MFF KV výstavu Intimní portréty Miloše Fikejze jako vzpomínku na vzácného kolegu, kamaráda, fotografa a redaktora. Díky vedení MFF KV, firmě Starý & Starý a České křesťanské akademii můžete nyní navštívit stejnojmennou výstavu přímo v rodišti Miloše Fikejze, a to do 15. června. Výstavu najdete v Husově sboru Církve československé husitské ve Vysokém Mýtě a jste na ni srdečně zváni.

Další partneři

Newsletter

Vary z první ruky během celého roku.Buďte mezi prvními, kteří se dozví o chystaných akcích i dalších novinkách. Newsletter posíláme, jen když máme co říct.

Přihlášením souhlasím se zpracováním osobních údajů

Sledujte nás na síti:

Mezinárodní filmový festival Karlovy Varyje součástí rodiny KVIFF Group, která zastřešuje i další projekty:

© 2024 KVIFF GROUP

Návštěvní řád / Ochrana soukromí návštěvníků webu / Ochrana osobních údajů / Reklamační řád / Statut festivalu / Kontakty

© 2024 newsroom.cz