Kooperativa doporučuje klientům připravit se na možné povodně a vichřice

13. Září 2024

[shared_counts]

13.9.2024 Škody, Pojistný trh

Podle varování meteorologů se budou extrémní srážky v nejbližších dnech podobat situaci při velkých povodních z let 1997 nebo 2002. Zároveň upozorňují, že k vydatným dešťům se přidá i silný vítr dosahující rychlosti 100 km/h. Proto bude i pojišťovna Kooperativa obesílat své klienty, se kterými komunikuje pomocí e-mailu, s preventivními radami, jak by mohli co nejlépe ochránit svůj majetek. „Celkem oslovíme 1,8 milionu klientů,“ vypočítává Ondřej Poul, ředitel Centra likvidací pojistných událostí v pojišťovně Kooperativa.

Základním preventivní pravidlem je sledování aktuální situace. „Proto udržujte kontakt s místními úřady. Sledujte varování a doporučení místních úřadů, HZS a Policie ČR ohledně povodní a dodržujte jejich pokyny,“ radí Ondřej Poul.

Pokud v jejich bydlišti bude hrozit akutní nebezpečí vichřice nebo povodní, je také samozřejmě vhodné se na tuto situaci připravit. „Při hrozbě prudkého větru nebo vichřice si ověřte, že máte uzavřena všechna okna a dveře. Silný vítr by je mohl rozbít. Pozor dejte také na věci, které máte na zahradě (plachtový altán, zahradní slunečník, trampolíny, zahradní nábytek apod.), vítr by je mohl převrátit a poškodit nebo odnést a způsobit tím další škodu. Raději je někam uschovejte nebo připevněte,“ doporučuje Ondřej Poul.

Podobně by měli lidé postupovat i v případě přívalových dešťů a hrozících povodní. Ondřej Poul nabádá: „Pokud je to možné, proveďte opatření ke zmírnění škod, přeparkováním aut či přemístěním cenností do vyšších pater nebo zajištěním materiálu, kde může dojít ke splavení (stavební materiál, palivové dřevo). Můžete také zkontrolovat odtokové vpusti do kanalizace ve vašem okolí. V případě, že máte nemovitost postavenou v kopci, mohou pomoci zátarasy proti návalu vody do domu.“

Preventivně mohou klienti také zdokumentovat aktuální stav majetku. Před začátkem záplav doporučuje Kooperativa udělat fotografie nebo videa majetku, aby měla informace o jeho stavu před škodou. Vyfotit mohou také nabývací doklady majetku. Tato dokumentace bude užitečná při hlášení škod.

Ani nejlepší preventivní opatření samozřejmě nemohou zabránit tomu, aby k e škodám došlo. „Škody nahlaste co nejdříve. Jakmile je to bezpečné, okamžitě informujte svou pojišťovnu o vzniklých škodách. Většina pojišťoven má webové stránky pro hlášení škod a poskytování potřebných informací. Při hlášení škod poskytněte všechny potřebné dokumenty a fotografie. Zde platí, čím více, tím lépe. Samozřejmě všem klientům přejeme, aby se jim extrémní počasí vyhnulo a museli využít co nejméně z těch rad,“ uzavírá Ondřej Poul.

© 2024 newsroom.cz