Komentář: Německý IFO index zůstává slabý, očekávání se však zlepšila

27. Květen 2024

[shared_counts]

Investiční bankovnictví Komentáře a analýzy Německý IFO index zůstává slabý, očekávání se však zlepšila

Německý IFO index zůstává slabý, očekávání se však zlepšila

27.05.2024 16:30:22

Německý IFO index mírně zklamal, když v květnu stagnoval na 89,3 b., zatímco tržní konsensus předpokládal nárůst na 90,4 b. Složka očekávání do budoucna ale pokračovala čtvrtým měsícem v růstu a v květnu dosáhla 90,4 b. Výhled tamních podnikatelů tak pokračuje ve zlepšování, následovat by podle nás měla i situace v německé ekonomice, byť růst v letošním roce zřejmě zůstane slabý. K růstu by však měla přispět zejména spotřeba domácností, kterou podpoří solidní růst mezd.

Vyjádření centrálních bankéřů z tábora ECB pouze potvrdila, že se schyluje k začátku uvolňování měnové politiky ECB, a to již na zasedání v příštím týdnu. Zároveň však vyzdvihli opatrnost ohledně jeho dalšího pokračování. To naznačuje, že tempo snižování sazeb bude pravděpodobně pouze pozvolné a na každém následujícím zasedání tak nutně nemusí dojít k pokračování snižování sazeb.

Vzhledem ke svátku v USA a Velké Británii byla dnes likvidita na finančních trzích omezená. Česká koruna přesto korigovala posílení z konce minulého týdne a dostala se zpět nad úroveň 24,70 CZK/EUR, když oslabila o 0,3 %. Maďarský forint si rovněž připsal mírnou ztrátu ve výši 0,2 %, stejně tak i polský zlotý. Eurodolarový pár zůstal během dne přibitý kolem otevírací úrovně 1,085 USD/EUR.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Zdroj: kb.cz

© 2024 newsroom.cz