Komentář: Běžný účet nakonec překvapil pozitivně

13. Září 2024

[shared_counts]

Investiční bankovnictví Komentáře a analýzy Běžný účet nakonec překvapil pozitivně

Běžný účet nakonec překvapil pozitivně

13.09.2024 10:59:32

Deficit červencového běžného účtu platební bilance nakonec potěšil, když činil 13,74 mld. Kč oproti trhem předpokládaným -20,65 mld. Kč. K lepšímu byla navíc revidována i data za červen (z původně uváděného schodku -48,25 mld. Kč na -26,54 mld. Kč).

Za červencovým schodkem stála nepřekvapivě bilance prvotních důchodů (-26,8 mld. Kč), kde výraznou položkou na straně výdajů byly vyplacené dividendy zahraničním vlastníkům přímých investic. Bilance zboží a služeb skončila v přebytku ve výši 17,0 mld. Kč. Celkové saldo vůči institucím Evropské unie bylo aktivní ve výši 5,3 mld. Kč.

Čistý příliv kapitálu na finančním účtu dosáhl v červenci 16,4 mld. Kč, v rámci přímých zahraničních investic dosáhl 5,1 mld. Kč. U portfoliových investic byl na saldu zaznamenán čistý příliv kapitálu ve výši 28,0 mld. Kč, a to díky tomu, že zahraniční portfolio manažeři nakupovali dluhopisy emitované rezidentskými bankami a vládními institucemi. Devizové rezervy vzrostly o 13,7 mld. Kč.

I přes mírně pozitivní překvapení nepředpokládáme, že by devizoví obchodníci na číslo nějak reagovali. Jednak se jedná o výsledek za červenec, tedy téměř dva měsíce zpět, jednak se obáváme, že ve druhé polovině roku se bude situace na běžném účtu platební bilance mírně zhoršovat.

Autor: Jan Vejmělek

Zdroj: kb.cz

© 2024 newsroom.cz