Jak zlepšit vzduch v domácnosti

13. Září 2024

[shared_counts]

Sdílejte

Vydáno: 13.9.2024

Kvalita vzduchu v domácnosti může mít významný dopad na zdraví, ale některé kroky k zútulnění domova vzduch znečišťují. Nabízíme vám tipy britské organizace Which?, jak pečovat o čisté ovzduší v interiéru.

Větrejte správně. Pokud bydlíte poblíž rušné silnice, neotevírejte okna v době dopravní špičky. Trpíte-li alergií na pyl, ráno nechte okna zavřená, protože je koncentrace pylu ve vzduchu nejvyšší.

Používejte digestoř, abyste ze vzduchu odstranili tuky, kouř, zápach a vlhkost. Vhodnější je digestoř, která odvádí vzduch ven přes zeď nebo střechu. Máte-li recirkulační digestoř, pravidelně čistěte a vyměňujte filtr. Odsávací zařízení či ventilátor můžete mít v každé místnosti, kde je to nutné, například v koupelně a na záchodě.

Neblokujte trvalé ventilační prvky, například průduchy na oknech nebo větrací průchody ve zdivu, protože umožňují přirozenou cirkulaci vzduchu a přístup kyslíku, pomáhají regulovat teplotu, snižují riziko kondenzace a brání hromadění znečišťujících látek v interiéru.

Často vysávejte. Pokud trpíte alergiemi, je vhodné nepoužívat koberce, protože hladké podlahy se snáze udržují čisté.

Nespoléhejte na čisticí schopnosti rostlin. Musíte jich doma mít skutečně mnoho a poskytnout jim ideální podmínky (ideální zeminu, ideální teplotu, více světla, než doma bývá), aby bylo zlepšení vzduchu citelné.

Pozor na vlhkost a plísně. Vysoká vlhkost může způsobit dýchací potíže a poskytnout dokonalou živnou půdu pro plísně, roztoče, šatní moly, blechy nebo šváby. Nesušte prádlo v místnostech. Nemáte-li jinou možnost, umístěte sušák na nejslunnější místo bytu nebo domu a otevřete okno, aby pára unikala ven, případně použijte odvlhčovač vzduchu. Neuklízejte vlhké prádlo do šatníku.

Větrejte při úklidu a úpravách, například při malování. Chemikálie, v každodenních produktech, jako jsou barvy, aerosoly a čisticí prostředky s limonenem nebo pinénem (s vůní citronu a borovice), mohou uvolňovat těkavé organické látky, které dráždí oči, nos a krk, způsobují bolest hlavy a nevolnost, ale z dlouhodobého hlediska mohou také zapříčinit poškození jater, ledvin a centrálního nervového systému.

Omezte používání snadno vdechovatelných sprejů, aerosolů a leštidel na nábytek. Vonné svíčky a osvěžovače vzduchu mohou být také zdrojem dráždivých látek ve vzduchu – nepříjemné zápachy nepřebíjejte, ale odstraňte jejich příčinu.

Volte méně škodlivé metody úklidu. Používejte úklidové hadříky z mikrovlákna, ocet na vodní kámen ve varné konvici nebo sprchové hlavici, jedlou sodu k odstranění pachů. Dejte přednost nearomatizovaným produktům a krémovým čisticím prostředkům před spreji.

Pozor na topení dřevem. Jeho spalování může vést ke znečištění vnitřního i venkovního ovzduší, protože uvolňuje ultrajemné částice PM 2,5. Neexistuje bezpečná dávka PM 2,5, vdechování zvyšuje riziko vzniku vážných respiračních a kardiovaskulárních onemocnění. Nemáte-li jinou možnost, používejte pouze neupravené a plně vysušené dřevo o vlhkosti max. 20 %.

Doma nekuřte. Do vzduchu se při kouření uvolňuje větší množství škodlivých látek, než vdechne sám kuřák.

Zvažte koupi čističky vzduchu– nikoliv jako samospásný krok, ale jako doplněk k ostatním opatřením. Pomůže zejména v případě alergií nebo dýchacích problémů, v blízkosti průmyslových objektů nebo rušné silnice. HEPA filtr odstraní drobné částice, filtr s aktivním uhlím si poradí lépe s pachy.

Zdroj: dtest.cz

© 2024 newsroom.cz