Jak nejlépe uspořit? Solární ohřev vody ušetří až 70 procent nákladů, lze ho získat i za jednu korunu

09. Květen 2024

[shared_counts]

Způsobů, jak snížit energetické výdaje rodinného domu, existuje celá řada. Může to být například zateplení, úspornější kotel nebo třeba domácí solární panely. Často opomíjený bývá ohřev vody pomocí slunce, který ale může rozpočet domácnosti výrazně „zkrouhnout“. Právě ohřívání vody totiž patří k energeticky nejnáročnějším položkám. Senioři, mladé rodiny nebo nízkopříjmové domácnosti na solární ohřev mohou dosáhnout díky dotačním programům Nová zelená úsporám Light a Nová zelená úsporám.

Využití energie ze slunce pro ohřívání vody je v první řadě samozřejmě ekologické, zajímavou motivací je ale jeho finanční nenáročnost, řešení totiž může ušetřit až tisíce korun ročně: „Se solárním systémem může domácnost ušetřit až 70 procent nákladů na ohřev teplé užitkové vody,“ říká Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 Klima. Řešení je navíc nenáročné na údržbu, funguje totiž automaticky a nepotřebuje žádnou obsluhu. „Stačí, když systém necháte jednou za dva roky zkontrolovat,“ doplňuje Mrajca.

Kromě energetické nenáročnosti a přívětivosti k životnímu prostředí může solární systém i zhodnotit váš dům, investice do lepší budoucnosti dokáže zvýšit cenu nemovitosti i o více než 100 000 korun.

Pomůžou dotace, obavy z byrokracie nejsou opodstatněné Na solární ohřev vody s bojlerem o výkonu minimálně 2 kWp je možné snadněji dosáhnout díky dvěma státním dotačním programům. Pro příspěvek až do výše 90 000 korun je nutné splňovat podmínky programu Nová zelená úsporám Light, který je určen speciálně pro domácnosti s nižším příjmem. Je nutné, aby žadatel byl vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu nebo trvale obývané rekreační stavby.

Dále je nutné splnit alespoň jednu z další podmínek: Buď musí všichni členové domácnosti být příjemci starobního nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo musela domácnost v období od 12. 9. 2022 pobírat příspěvek na bydlení. Nově se dotace týká i těch domácností, které v tomto období čerpaly příspěvek na děti. Ti, kteří tyto podmínky nesplňují, mohou využít programu Nová zelená úsporám a zažádat o příspěvek ve výši 45 000 korun.

„Nová zelená úsporám Light je jednoznačně důležitý program. Rozšíření o dotaci na ohřev teplé vody ze slunce je velmi pozitivní, je ale škoda, že primárně nepomáhá snížit náklady za elektřinu,“ okomentoval rozšíření programu předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Dotační programy lákají čím dál vyšší počty zájemců: „Stále více klientů se na nás obrací s dotazem, co je nutné udělat pro získání státních dotací na solární ohřev vody. Nejčastěji se obávají zdlouhavého a náročného byrokratického procesu či nedostatku informací, které jsou pro ně často nepřehledné a nesrozumitelné. Díky aktuálním podmínkám pro získání a vyplácení státních dotací jsou však všechny tyto obavy zbytečné, zákazníci tak u nás mohou produkt získat za symbolickou jednu korunu,“ vysvětluje Martin Mracja ze společnosti 81 Klima.

© 2024 newsroom.cz