Informace o připravenosti Prahy 12 na povodně

13. Září 2024

[shared_counts]

Ve čtvrtek 12. září se sešla Povodňová komise městské části Praha 12, aby projednal všechny přípravné činnosti týkající se ochrany, kterými by bylo možno odvrátit nebo alespoň minimalizovat škody vzniklé v souvislosti s hrozícími povodněmi.

Na základě výstrahy před vydatnými dešťovými srážkami provádí městská část Praha 12 řadu přípravných opatření. Jedním z nich je i odčerpání části Farského rybníčku při ulici K Dolům. Toto preventivní odčerpání provedli členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů Cholupice již včera ve večerních hodinách. Při tom se dbalo na udržení výše hladiny pro uchování životaschopnosti ryb v tomto rybníčku. V nadcházejících dnech pak budou cholupičtí hasiči připraveni plnit další úkoly vyplývající ze situace nebezpečí povodní a silného větru.

Městská část se průběžně připravuje na řešení mimořádných událostí, mezi které povodně patří. Proto také každoročně organizuje cvičení stavby těžkého hrazení v podjezdech železniční trati U Kina a K Jezu. Poslední cvičení proběhlo letos v květnu a hradidla stavěli členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů Cholupice za pomoci jeřábu. Další protipovodňová opatření má ve správě organizace Správa služeb hl. m. Prahy a tato organizace provádí v pravidelných časových intervalech kontroly všech zařízení. Tato organizace také zajišťuje zahrazení podchodu pro pěší u ulice Vorařská mobilním hrazením. Zahrazení obou podjezdů a podchodu proběhne dle Povodňového plánu městské části Praha 12, kde je stanoven průtok na Vltavě měřený na limnigrafu v Praze – Chuchli, při kterém bude výstavba hradidel zahájena.

Městská část upozorňuje všechny subjekty, které mají své provozovny při Vltavě, aby na svých pozemcích provedly preventivní protipovodňová opatření jako např. odklizení materiálu, který by mohl být odplaven. Dále upozorňuje obyvatele bytových domů v blízkosti řeky na riziko zaplavení podzemních částí objektů.

V současnosti však nejsou pro veřejnost vyhlášena žádná opatření nebo omezení. Povodňová komise se nadále bude scházet dle potřeby a bude reagovat na aktuální situaci na území městské části a v přilehlých oblastech.

I nadále bude Povodňová komise detailně sledovat situaci a je připravena reagovat na změny v předpovědích a aktuální situaci v České republice.

© 2024 newsroom.cz