Green Deal na emise zabral, říká nezávislá zpráva

27. Květen 2024

[shared_counts]

Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.

image/svg+xml

Green Deal na emise zabral, říká nezávislá zpráva

Publikováno 27. 5. 2024

Evropská unie výrazně zlepšila své výsledky týkající se snahy o zpomalení klimatických změn díky zavedení Zelené dohody, takzvaného Green Dealu. Současné hodnoty unijních emisí směřují k omezení dalšího nárůstu zemské teploty, vyplývá ze zprávy nezávislého vědeckého projektu Climate action tracker (CAT).

Zelená dohoda předpokládá snížení uhlíkové emise do konce desetiletí minimálně o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Podle klimatologa Miroslava Trnky z Ústavu pro výzkum globální změny Akademie věd ČR jsou cíle dohody ambiciózní, nicméně odpovídají realitě a jsou proveditelné.

Trnka uvedl, že společná politika Zelené dohody pomáhá dosažení Pařížské úmluvy OSN o změně klimatu, se kterou se země světa zavázaly udržet oteplování pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. „Pokud by Česká republika a Evropská unie chtěly bezezbytku splnit své závazky z Pařížské dohody, musely by být závazky ještě přísnější. Nicméně i v tom je Green Deal užitečný, protože i když nastavuje velmi ambiciózní cíle, jsou zakotveny v realitě na rozdíl například od starších závazků Velké Británie,“ řekl klimatolog.

Článek je ke stažení zde

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

© 2024 newsroom.cz