EQ meeting 2024 – třetí ročník naší konference sklidil velký mezinárodní ohlas – ÚJV Řež, a. s.

23. Květen 2024

[shared_counts]
  • EQ meeting 2024 – třetí ročník naší konference sklidil velký mezinárodní ohlas

EQ meeting 2024 – třetí ročník naší konference sklidil velký mezinárodní ohlas

V týdnu od 20. května proběhl u nás v Konferenčním centru už třetí ročník mezinárodního setkání specialistů, kteří se věnují kvalifikaci zařízení na provoz v náročném prostředí jaderných elektráren (3nd International Equipment Qualification in Nuclear Installations meeting). Akce se díky tradičně zajímavému obsahu a skvělé organizaci stala významným centrem pro setkávání odborníků z celého světa.

23. května 2024

Nápad vyměnit si technické zkušenosti, představit aktuální výzvy a posílit osobní kontakty v této specializované komunitě vznikl na půdě divize Integrita a technický inženýring, v oddělení Radiační chemie a kvalifikace na prostředí. Jeho vedoucí Vít Plaček je nejen duchovním otcem akce, ale i velmi osobně angažovaným realizátorem a leaderem. Díky jeho zápalu a vydatné organizační pomoci kolegy Dominika Dragouna se EQ meeting stal jednou z prestižních odborných akcí tohoto typu nejen v rámci Evropy, ale celosvětově. Vysoký kredit dokládá i pravidelná záštita nad konferencí ze strany Mezinárodní atomové agentury ve Vídni.

Už první běh v roce 2019 ukázal, že zájem odborníků ze všech koutů světa o tento formát a tematiku je enormní. Letošní ročník naplnil kapacitu Konferenčního centra opravdu „až po střechu“ – a to i přes poměrně vysoké vstupné, které divizi umožní pokrýt náklady na akci samotnou i na zajímavý doprovodný program. Zájem o prezentaci byl opět i ze strany komerčních sponzorů. Řada účastníků z elektráren, mezinárodních organizací, výzkumných subjektů, regulačních orgánů, výrobců příslušenství a zkušebních laboratoří přijíždí pravidelně, první zájemce se na letošní termín registroval dokonce s více než půlročním předstihem. Mezi osmdesátkou odborníků se ale objevili i „nováčci“, které k nám pro důležité informace a kontakty poslaly jejich domovské organizace.

Během prezentací zazněly poznatky o celém procesu kvalifikace zařízení – tj. od vstupů, přes realizaci až po údržbu. Řešeny byly požadavky na užitné vlastnosti i podmínky zkušebních laboratoří a dodavatelů, potřeba zajištění kvality během testování, výroby i instalace komponent. V průběhu jednání byly vydefinovány také nové potřeby v oblasti výzkumu a vývoje pro tuto problematiku. V úvodní sekci i během tematických bloků jsme samozřejmě měli dostatek prostoru představit naše vlastní aktivity a služby a vytvořili jsme si tím potenciál pro další zakázky na kvalifikaci zařízení. Součástí programu byly i prohlídky našich pracovišť v areálu.

Program čtyřdenního setkání byl nabitý, ale organizace nikde nezadrhla. Přestávky a společenská část programu poskytly dostatek času na osobní setkání a neformální diskuse. Tento benefit je ostatně jedním z aspektů, které EQ meeting odlišují od standardních vědeckých konferencí a který účastníci vždy vysoce hodnotí. Pokračování příště…určitě bude, termín dalšího ročníku v roce 2026 je už naplánován na týden od 18. května.

Adresa

Kontakt

  • Tel.: +420 266 172 000
  • Fax: +420 220 940 840
  • E-mail: ujv@ujv.cz

Odkazy

  • RSS Novinky
  • Užitečné odkazy v oblasti jádra
  • Loga ke stažení

Jsme na sítích

  • 2024 © ÚJV Řež, a. s.
  • Mapa stránek
  • Informace o webu
  • Nastavení cookies

Zdroj: ujv.cz

© 2024 newsroom.cz