Ekvádor, Amazonie a Galapágy: Opojení nespoutanou přírodou

12. Září 2024

[shared_counts]

Sopečná laguna Quilotoa, Ekvádor Shutterstock

Přijměte pozvání na návštěvu do míst, kde vás každý den probudí žhavé jihoamerické slunce, poznáte divokou krásu vulkanické krajiny, ocitnete se uprostřed amazonského pralesa, proniknete do tajemných šamanských rituálů, budete pozorovat tučňáky, žraloky i leguány, natrháte si čerstvé banány, ochutnáte nejkvalitnější kakao na světě a potěšíte se krásou koloniálních městeček. Zní vám to jako pohádka? Poznávací zájezd do tří naprosto odlišných světů vám okoření letošní advent bohatou dávkou exotiky.

Po stopách tradic v temperamentním Quitu

Presidential Palace v Quito, Ekvádor Shutterstock

Místy, kam se donedávna vydávali jen dobrodruzi a ostřílení cestovatelé, vás provede zkušený český průvodce. Odpadnou vám tak starosti s plánováním jednotlivých zastávek, rezervací hotelů, koupí letenek i jazykovou bariérou. Z podzimních plískanic se po několika hodinách letu ocitnete v metropoli Ekvádoru, ležící jen 22 kilometrů od rovníku.

Živelné město Quito si vás podmaní největším a nejzachovalejším historickým centrem v celé jižní Americe. První dva dny vašeho pobytu tak strávíte v úzkých pestrobarevných uličkách starého města. Obklopí vás všudypřítomná koloniální architektura, množství kostelů, malebných náměstíček i restaurací a kaváren. V pohodovém tempu zvládnete prohlídku posvátného vrcholku Panecillo se 45 m vysokou sochou Panny Marie. Právě na tomto místě si naplno vychutnáte fakt, že se nacházíte v nejvýše položené metropoli na světě. Z ptačí perspektivy uvidíte množství katedrál, vládní palác i zvlněnou sopečnou krajinu. Všechny chutě a vůně Ekvádoru na jednom místě vám zprostředkuje návštěva tržnice Mercado Central. Odpoledne už bude ve vaší režii. Můžete ho strávit třeba v některém z městských parků – zdejší Parque Metropolitano Guangüiltagua je dvakrát větší než newyorský Central Park, a kromě množství sportovišť a míst pro piknik je tu hlavní atrakcí stádo roztomilých lam.

Poznávací zájezdy

Horská městečka, sopečné laguny i tradiční umění

Quilotoa, Ekvádor Shutterstock

Po městských radovánkách bude následovat přesun dramatickou horskou krajinou směrem na jih. Zavítat do oblasti Quilotoa a nenavštívit stejnojmennou sopečnou lagunu s oslnivě modrou vodou, by byl hřích. Vy si ji vychutnáte z bezprostřední blízkosti. Po kamenitých stezkách sestoupíte až k jejím břehům. Náročnější úsek můžete zdolat stylově – na hřbetě muly. Krásou jedné z nejpůvabnějších vulkanických lagun světa se budete moci opájet také během jízdy na kajaku. V průběhu cesty do malebného městečka Baños de Agua Santa, proslaveného četnými vodopády a termálními prameny, vás bude čekat zastávka ve vesničce Tigua. V řemeslných dílnách pod majestátními svahy sopky Cotopaxi tu vnikají originální umělecká díla, oživující zdejší tradice předávané z generace na generaci .

Vodopády a indiánská kánoe v Amazonii

Vodopády Pailón Del Diablo, Ekvádor Shutterstock

Čtvrtý den se ponese také ve znamení vody. Během krátkého treku k vodopádu Pailón Del Diablo vám možná chvilkami naskočí husí kůže nad ohromující masou vody, řítící se ze strmých skalisek. K vyhlídkovým plošinám vedou originální ručně vyřezávané schody. V turisticky atraktivní oblasti můžete zbytek dne využít k procházkám po promenádě, jízdě na kole, návštěvě masážního salónu nebo ochutnávce místní kuchyně.

Pokud vás fascinuje tajuplný svět amazonských pralesů, pak vás čekají dny plné nezapomenutelných zážitků. V doprovodu domorodého náčelníka se nalodíte na indiánské kánoe a vydáte se vstříc posvátnému vodopádu, který je místem rituálních koupelí místního komunity Wayuri. Dopřejete si koupel v řece Pastaza a na rozloučenou vám domorodé dívky zatančí tradiční tanec v listových sukních. Během noci se přesunete do říčního přístavu, odkud poplujete do přírodní rezervace Cuyabeno Wildlife Reserve. Jedna z nejpůvabnějších rezervací v Amazonii vás uhrane neopakovatelnou vůní, všudypřítomnou zelení i stěží představitelnou biodiverzitou.

Čtěte také:

Ekvádor: Dokonalá destinace nejen pro dobrodruhy

Objevte tajemství džungle

Amazonský prales, Ekvádor Shutterstock

Na další 3 noci se stane džungle vaším domovem a dosyta si tak vychutnáte nezapomenutelné západy slunce, zpěv ptáků i jedinečnou atmosféru divoké přírody. O tom, že Amazonie v sobě skrývá mnohá tajemství vám bude vyprávět ten nejpovolanější – domorodý šaman. Během setkání vás zasvětí do tajů tradiční medicíny, vysvětlí vám léčebné postupy i zázračné účinky některých rostlin. Představí vám léčivý nápoj ayahuasca, který je využíván při očistných rituálech. Po exkurzi do přírodní lékárny budete mít před setměním dostatek času na koupel v líně plynoucích vodách Amazonky. Pralesu a jeho obyvatelům dáte sbohem během vyjížďky za kajmany a dalšími nočními tvory.

Jihoamerické sladké mámení

Plantáž banánovníků, Ekvádor Shutterstock

V polovině vašeho pobytu přijde čas na sladkou odměnu. Z horských výšin And sestoupáte do úrodného povodí řeky Guayas, které je proslulé pěstováním banánů, cukrové třtiny a především kakaovníků. Ty zdejší jsou považovány za nejkvalitnější na světě. Vyrábí se tu i světoznámá čokoláda Pacari, která pravidelně vítězí v prestižní soutěži International Chocolate Awards. Po čokoládovém dýchánku bude vaše spanilá jízda pokračovat na tržnici koloniálního města Ríobamba, kde se vám zatočí hlava z nabídky exotického ovoce, zeleniny i opojné chuti koktejlů s ledem z vulkánu Chimboraza. Poslední zastávkou pevninského Ekvádoru bude přístavní město Guayaquil se zajímavě architektonicky řešenou promenádou, moderním centrem i městskými parky ve kterých jsou k vidění volně žijící leguáni.

Objevujte s námi svět

Panenská krása Galapág

Playa Loberia, Galapágy Shutterstock

Možná budete tajně čekat právě na tu chvíli, až vystoupíte z letadla a dotknete se země, kterou budete na několik dní sdílet společně s leguány, lvouny, obřími suchozemskými želvami a tučňáky galapážskými. Galapágy, dávné útočiště pirátů a velrybářů, má osobité kouzlo, jemuž snadno podlehnete, ať už se vydáte na oblíbenou písčitou pláž Playa Mann v letovisku San Cristobal, k fotogenickému majáku, obklopenému lesklými lávovými kameny nebo na lachtaní pláž Playa Loberia. Po snídani můžete vyrazit na průzkum ostrova nebo si zakoupit některý z fakultativních výletů. Třeba šnorchlování se žraloky kladivouny pro odvážné nebo méně adrenalinový výlet na želví farmu či k vulkánu El Junco.

Zájezdy na míru pro ty nejnáročnější

Chcete zažít skutečně luxusní dovolenou? Pak se svěřte do rukou Invia Premium. Vyslechneme všechna vaše přání a naplánujeme pro vás dovolenou šitou na míru. Zkušení odborníci sestaví vaši cestu přesně podle vašich představ. V rámci Invia Premium máte zaručen přednostní přístup a nejlepší servis. Svěřte se do našich rukou a objevujte s námi ty nejkrásnější kouty světa, nejluxusnější hotely a služby.

Invia Premium

Ostrovní dobrodružství, spící sopky a království želv

Želví farma, ‚Galapágy Shutterstock

Vstříc dalšímu dobrodružství vyplujete třináctý den. Přivítá vás ostrov Santa Cruz, známý krásnými plážemi, soutěskami i netradiční kaktusovou stezkou. Prach z cesty smyjete v průzračně čisté mořské vodě a budete pokračovat na ostrov Isabela, kde strávíte 2 noci. Podvečery tu bývají jako stvořené pro vyjížďku na kole podél pobřeží.

Po bohaté snídani vás čeká další výzva: zdolání sopky Sierra Negra. Druhý nejvyšší a stále aktivní vulkán celého souostroví pokrývá bujná vegetace, o setkání se zajímavými zástupci místní fauny a flóry tak zajisté nebude nouze. Místní průvodce vám osvětlí tajemství lávových kamenů a zavede vás i do míst, které se staly domovem prvních obyvatel ostrova. Po obědě se vrátíte zpět do přístavu Villamil, odkud se můžete vydat na známou želví farmu La Galapaguer, která se zabývá ochranou a odchovem gigantických suchozemských želv, jež nezřídka váží až 250 kilogramů. Další z turistických tras vás zavede do míst, kde je možné pozorovat elegantní plameňáky či leguány.

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Fauna napříč atlasem zvířat i gurmánské hody

Tintoreras, Galapágy Shutterstock

Gejzír energie ve vás probudí půldenní výlet na ostrůvek Tintoreras. Že vám jeho název nic neříká? Nevadí. Jeho tajemství spatříte dříve, než se váš člun dotkne pevniny. Zdejší pobřeží je rájem všech milovníků zvířat. Při troše štěstí tu spatříte roztomilé tučňáky galapážské, mořské želvy, mořské leguány vyhřívající se na slunci i legrační tereje. Nezapomeňte si přibalit šnorchl a pokochat se krásou světa pod mořskou hladinou.

Rozloučení s Galapágami může být přesně takové, jaké jste si vysnili. Vybírat si budete hned z několika fakultativních výletů, které vám představí nejkrásnější pláže, zajímavé ostrovy i neobvyklou měsíční krajinu. Nebude chybět ani gurmánská večeře. Pochutnáte si na rybí polévce, rýži Marinero s mořskými plody, maniokovém chlebu, zelených banánech na mnoho způsobů a na závěr okusíte lahodný ekvádorský rum.

Zdroj: invia.cz

© 2024 newsroom.cz