Detail představení

22. Září 2023

[shared_counts]

Sbor Státní operyOrchestr Státní operyBalet Opery Národního divadla

Svou čtyřicátou operu složil Gaetano Donizetti během pouhých čtrnácti dnů. Její úspěšná premiéra se odehrála roku 1832 v milánském Teatro alla Canobbiana. Opera je v podstatě mastičkářskou historií, do níž je vložena milostná zápletka, a čerpá bohatě z tradice italského lidového zpěvu. Z prostého příběhu naivního venkovana Nemorina, který se zamiluje do bohaté statkářky Adiny a usiluje o její přízeň prostřednictvím kouzelného nápoje, jenž však není nic jiného než červené víno, vytvořil Donizetti jednu z nejjiskrnějších operních komedií. Hýří skvělými gagy i něžnými melodiemi a je obdivuhodné, jak skladatel dokáže v několika taktech nastínit situaci i vystihnout lidské charaktery: mazaného podvodníka Dulcamaru, který má ve svém sortimentu nejen lék pro omlazení, ale i zázračný lektvar lásky, chvástavého seržanta Belcora, sebevědomou krásnou Adinu i nesmělého Nemorina. Mimochodem, v roli Nemorina přivítala Praha v Novém německém divadle (dnes Státní opera) v květnu 1904 nejslavnějšího tenoristu všech dob, Enrica Carusa. Novou inscenaci nastudovala ve Státní opeře německá režisérka Julia Burbach, nominovaná na titul „Best Newcomer“ v prestižní anketě International Opera Awards 2019.

Děj opery Nápoj lásky

plakát k inscenaci Nápoj lásky

249 Kč

programová brožura k operní inscenaci Nápoj lásky

90 Kč

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících září 2024 až únor 2025.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Státní opery

Při návštěvě Státní opery můžete sjet ulicí Wilsonova z levého pruhu těsně před budovou do nadzemních garáží Parking Centrum, cena za parkování činí 60 Kč za hodinu.

Občerstvení ve Státní opeře

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou.Nápojový lístek (PDF, 60 kB)

© 2024 newsroom.cz