Detail představení

08. Prosinec 2023

[shared_counts]

Premiéry 7. a 8. prosince 2023 v Národním divadle

Národní divadlo

Kde hrajemePřibližná délka představení

2 hodiny 45 minut, 1 přestávka (20 minut)

Nastudování

v češtině, zjednodušené anglické titulky

Premiéra

7. prosinec 2023

Doprovodný program

Audiowalk Cesta Elsinorem

Nasaďte si sluchátka a projděte s námi Národní divadlo od sklepení až takřka po střechu. Díky našemu audiowalku Cesta Elsinorem se ocitnete jednou nohou také v dějišti Shakespearovy nejslavnější hry – na dánském hradě Elsinor.

Nový doprovodný program bude k dispozici od září 2024 a zakoupit jej můžete v košíku při nákupu vstupenky na představení Hamlet.

„Volá mě můj osud.“ Nesmrtelná Shakespearova tragédie o nespravedlnosti světa, tíze velikosti úkolu a o malosti člověka. Přízračná cesta hledání smyslu a významu, drama prolínání minulosti s budoucností a také příběh o rozpadu státu, společnosti a hodnotového systému.

Martin Hilský

SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský)

Jana Slouková

Jakub Kopecký

Simona Rybáková

Petr Kaláb

Karel Šimek

Jan Kodet

Alžběta Soperová

O inscenaci

Nehostinná severská krajina, vzdouvající se moře a pulzující neklid země i duší. Na hranicích obchází cizí armáda, na trůn usedá nový král a okolím zmítají nepokoje. Objevují se skrytá tajemství, neblahá znamení a zjevuje se mrtvý vladař, který pověří svého syna těžkým úkolem, pomstít krutou vraždu. Co je zde pravda? Co skutečnost? Jak pošpiní člověka touha po moci? A jak cesta za odplatou? Má smysl v tomhle světě milovat? Má smysl jednat? A má smysl být? Hamlet jako tragédie o hranicích šílenství, úzkosti a křehkosti. Drama lidské duše, jaká byla, je a bude. Slavná hra o odvaze postavit se zlu a o tom, jak těžké je vzít na sebe odpovědnost ve světě, který selhal.

Proslulé Shakespearovo dílo se vrátilo po téměř pětadvaceti letech na jeviště Národního divadla. Hamlet bude vždy odrazem své současné doby. Díky všem otázkám, které tvůrcům i divákům klade, se tak stává zrcadlem našeho prožívání, smýšlení a neklidu. Zůstává příběhem o přelomu věků a konci starého světa. O společenských změnách a deziluzi. A také o tom, jak těžké je být připraven.

Fotograf inscenace: Pavel Hejný

UPOZORNĚNÍ: V představení se používají tabákové výrobky a kouřové efekty.

Inscenace vznikla za finanční podpory Mecenášského klubu Národního divadla a společnosti Assa Abloy.

ND+

K jádru věci: HAMLET

00:0055:45

Speciál: PROFESOR MARTIN HILSKÝ O HAMLETOVI

00:0026:20

programová brožura k inscenaci Hamlet

70 Kč

plakát k činoherní inscenaci Hamlet

249 Kč

© 2024 newsroom.cz