Čtyřlístek jako poklad. První číslo se draží za desítky tisíc

27. Květen 2024

[shared_counts]

První vydání časopisu Čtyřlístek s názvem Vynález profesora Myšpulína z roku 1969 se v poslední aukci portálu Aukro.cz vydražilo za 53,5 tisíce korun.

Jde tak o jednu z nejdražších komiksových položek, které dražbou na tomto webu prošly.

„Například v létě 2022 se toto číslo na Aukru prodalo za 35 200 Kč, v lednu 2024 pak za 55 000 Kč,“ připomíná Pavel Krejčíř, expert na sběratelství a starožitnictví v Aukru. Konečná cena časopisu se tentokrát přiblížila dosavadnímu rekordu.

S tradičními komiksy se většina čtenářů v Česku začala seznamovat až od devadesátých let. Žánr se postupně stal nedílnou součástí nabídky tuzemských knihkupectví. Pro české sběratele mají podle Aukra stále největší hodnotu stará vydání Čtyřlístku.

„V ceně je více faktorů a je těžké ji odhadovat. Důležitým faktorem je stáří – čím starší, tím vyšší cena. Hlavním faktorem je pochopitelně stav, nevyplněné křížovky, nepotrhané, nepočmrkané výtisky jsou pro sběratele hodnotnější,“ dodává mluvčí Aukra Tomáš Skolek.

O konečné cen ale podle něj rozhoduje i doba prodeje. „To znamená, zda jde do prodeje v létě, zimě,“ upřesňuje Skolek.

Celkem se přes Aukro od roku 2020 prodaly Čtyřlístky za více než 35 milionů korun, což je zhruba polovina celkového obratu v kategorii komiksů. Za loňský rok pak obrat na Aukru v této kategorii přesáhl 15 milionů korun.

© 2024 newsroom.cz