ČTK: Sněmovna zřejmě schválí zřízení dětského ombudsmana

13. Září 2024

[shared_counts]

13. 9. 2024 11:55

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023

Praha 13. září (ČTK) – K lepšímu dodržování ochrany práv dětí by měl přispět dětský ombudsman, který má nejpozději od července příštího roku působit v Kanceláři veřejného ochránce práv. Vytvoření nové funkce obsahuje vládní novela, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. Česko patří spolu s Německem, Rakouskem a Portugalskem mezi čtveřici zemí Evropské unie, které dětského ombudsmana dosud nemají.

Zřízením funkce dětského ochránce práv Česko vyhoví požadavku Výboru pro práva dětí OSN, který se opírá o Úmluvu o právech dítěte. Úmluva začala v bývalém Československu platit v únoru 1991.

Ombudsman Stanislav Křeček vybídl poslance k posílení nezávislosti své instituce kvůli nové funkci. Podotkl, že bez dostatečného poskytnutí finančních prostředků instituce nebude fungovat. „Vytvoříme Potěmkinovu vesnici,“ uvedl. Dopady zřízení dětského ombudsmana na státní rozpočet nejsou zatím jasné, vláda počítá se čtyřmi variantami od několika milionů korun do desítek milionů korun podle počtu nových zaměstnanců kanceláře.

Činnost dětského ombudsmana se zaměří na ochranu dětí především podle úmluvy. Vedle kontroly dodržování dětských práv by k jeho pravomocem patřila také vzdělávací činnost o právech dítěte, kontrola dodržování práv dětí i vstupování v pozici vedlejšího účastníka do některých typů soudních řízení, například opatrovnických. Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) půjde o vyšší jednotky nebo nižší desítky případů. Poslankyně Helena Válková (ANO) doporučila, aby dětský ombudsman mohl nejen vstupovat do zahájených soudních řízení například ve věcech ochrany proti domácímu násilí nebo určení otcovství, ale mohl je také iniciovat.

Novela zavádí model dvou samostatně působících ombudsmanů, dětský by tak fungoval vedle současného veřejného ochránce práv v nynější kanceláři. Dětským ombudsmanem by se mohl stát člověk starší 35 let s právnickým vzděláním, který se v předchozích deseti letech nejméně polovinu času věnoval ochraně či prosazování práv dětí. Novela umožňuje ucházet se o funkci také soudcům a soudkyním, zejména těm, kteří projednávají opatrovnické spory.

Novela má také upřesnit rozdělení kompetencí mezi veřejným ochráncem práv a jeho zástupcem. Válkové vadilo, že by zástupce měl automaticky dostat ze zákona vybrané pravomoci ombudsmana, pokud by se do 30 dnů na jejich rozdělení nedohodli. Veřejný ochránce práv má nově podle předlohy vykonávat také úkoly národní lidskoprávní instituce. Činnost takové instituce současný ombudsman částečně obstarává, ale nikoli v plném rozsahu.

mhm mbc ptd

© 2024 newsroom.cz