Crowdfunding nabízí oproti spořicím účtům dvojnásobný výnos

16. Květen 2024

[shared_counts]

PRAHA 16. května – Se snižováním úrokových sazeb České národní banky postupně klesá výnos v tradičních spořicích produktech. Např. u spořicích účtů lze jen výjimečně narazit na zhodnocení vyšší než 6 %. Oproti tomu investice do crowdfundingu klientům stále nabízí 12procentní zhodnocení, navíc garantované na jeden až tři roky.

Základní repo sazba České národní banky za poslední rok klesla ze 7 na 5,25 procenta. To se odráží i v poklesu úročení nejvíce využívaných konzervativních spořicích produktů. Investoři tak hledají jiné cesty, jak své peníze zhodnotit. „Přichází jedna z posledních šancí, jak bezpečně spořit s dvouciferným úrokem. Crowdfunding nabízí oproti základním spořicím produktům více jak dvojnásobné zhodnocení. Nebudeme takové sazby moci nabízet věčně, nicméně v tuto chvíli lze ještě ve Fingoodu investovat se zhodnocením přes 12 procent ročně, to je i výrazně více než u naší konkurence,“ říká generální ředitel Fingoodu Vít Endler.

Nejvyšší výnosy spořicích účtů v současné době narážejí na šestiprocentní hranici, navíc s řadou omezujících podmínek, jako je aktivita na účtu, maximální výše vkladu v řádu nižších stovek tisíc korun i 15% daň. Ani ostatní tradiční spořicí produkty na tom nejsou lépe, crowdfunding tak nabízí dvojnásobné zhodnocení vkladů s fixovanou úrokovou sazbou.

Aktuální úrokové sazby vybraných spořicích a investičních produktů:

  • Crowdfunding ve Fingoodu – průměrné zhodnocení portfolia 11,63 %, aktuální investiční příležitosti 11,5 – 12,5 %
  • Crowdfunding v jiných regulovaných platformách – cca 8 – 10 %
  • Spořicí účty – zpravidla 5-6 % s podmínkami
  • Termínované vklady – max 5,3 %
  • Stavební spoření – max. 5,8 % včetně (letos snížené) státní podpory

Při srovnání s konzervativními produkty tak crowdfunding umí nabídnout výrazně vyšší zhodnocení, navíc s pevnou úrokovou sazbou po dobu až tří let. „A relativně bezpečná investice s dvojcifernou úrokovou sazbou bude na konci letošní roku či v roce příštím z říše snů. Přitom není nic jednoduššího než začít investovat právě teď, a navíc svojí investicí i podpořit českou ekonomiku,“ uzavřel.

Podle Endlera lze zároveň předpokládat, že úrokové sazby spořicích produktů budou dále klesat. „Snižování úrokových sazeb ČNB nekončí. Očekávám proto, že výnos tradičních spořicích produktů, jako jsou spořicí účty nebo termínované vklady, bude na konci roku oproti současnosti na polovičních hodnotách,“ připomíná Endler.

Celkově od počátku činnosti přes Fingood do českých firem zamířilo 2,2 miliardy korun. Fingood nabízí investice především do středně velkých českých firem, podporuje tradiční české značky či projekty podporující rozvoj ekonomiky i zaměstnanosti v konkrétním regionu, to vše při zachování striktní úvěrové obezřetnosti.

O Fingood

Fingood je investiční crowdfundingová platforma, která nabízí investorům zajištěné zhodnocení peněz s pevně stanoveným výnosem. Malým a středním českým firmám přináší férové a flexibilní úvěrové financování pro jejich další rozvoj. Investoři dosud přes Fingood podpořili přes 300 firem, celkový objem investic se blíží 2,5 miliardám korun.

© 2024 newsroom.cz