Česko se pod Fialou propadlo 5 let do minulosti

23. Květen 2024

[shared_counts]
  • Petice
  • Výsledky jednání
  • Členové stínové vlády
  • Prohlášení

Žádná země v Evropě na tom není hospodářsky tak špatně jako Česká republika za 2,5 roku Fialovy vlády. Pouze Česká republika je na tom hůř než před covidem. Hospodářství všech ostatních zemí roste. Situaci zhoršuje nejen ministr financí, který škrtí ekonomiku, ale i ministr průmyslu a obchodu, po jehož zásazích je český průmysl ještě v horší pozici než dříve.

Karel Havlíček, předseda stínové vlády

Zatímco vládě plyn dochází, Síkelovy plyn uchází, a ucítíme to všichni velmi brzy, protože zažíváme plynovou tragikomedii. Ono to začalo už brutální lží s plynovodem STORK II, kde se Síkela a premiér proslavili tím, že začali šířit, že za nepostavený polský plynovod může, jak jinak, Babišova vláda. Server Demagog to uvedl na pravou míru jako šíření nepravdy. To nás ale ještě nestálo peníze. Pokračovalo to ostudou s ruským plynem, kde Síkela dva roky tvrdí, jak nás zbavil závislosti na ruském plynu. Síkela se proslavil i tím, že tento majstrštyk se už učí na západních univerzitách, aby záhy zjistil, že do Česka proudí více jak 60 % ruského plynu. Vlády nemají na původ plynu vliv a na ruský plyn není v EU embargo.

Horší jsou další dva kroky, které nás budou stát nemálo peněz. Dalším kouskem ministra Síkely byl nákup předražené infrastruktury NET4GAS. Za 40 miliard koupil ztrátové plynovody, které prodělaly jednu miliardu korun. Rozuměl bych tomu, že to koupí za dluh této společnosti vůči bankám, ale on neváhal zaplatit navíc za 6-8 miliard korun. Výsledek jsou zvýšené ceny za regulovanou složku a velká oslava v zahraničních bankách.

Posledním pokusem ministra Síkely o první úspěch bylo vyjednávání s Německem o poplatcích za tranzit plynu. Síkela tvrdil, že jeho cílem je tento poplatek odstranit, ale po dvou měsících jsme se dozvěděli, že se poplatek zvyšuje. Opět se zvýší cena plynu pro české odběratele. V cenách energií jsme podle OECD v rámci meziroční inflace nejhorší v celé EU.

Alena Schillerová, stínová ministryně financí

Nemocný muž Evropy, tak během podzimu připodobnil německý týdeník Die Welt mizernou úroveň hospodářského růstu v České republice. Že nepřeháněl, jasně vidíme na této mapě srovnávající změnu reálného HDP mezi současností a dobou před covidem, tedy posledním čtvrtletím roku 2019.

Česko je sytě červené, to znamená, že jako jediná země v Evropě je v záporných číslech. Ano, jsme na tom o 1 % HDP hůře, než v roce 2019. Žádná jiná země na tom není takto špatně, žádná jiná země se nepropadla 5 let do minulosti, jako Česko.

Na této mapce zveřejněné včera v E15 vidíme, že do červena se barví také Německo se svou faktickou nulou. Je to totiž bohužel právě Německo, komu štafetu nemocného muže Evropy pomalu předáváme.

Německo je totiž stejně jako Česká republika ohroženo nejen drahými energiemi, ale také škodlivou politikou současné EU, která chce zakázat auta na spalovací motory. Chce tedy zakázat pilíř našeho i německého průmyslu, kde jsme konkurenceschopní, kde jsme excelentní, kde máme před Asií náskok celých desetiletí.

Až spalovací motory nahradí elektromobily, o část své konkurenceschopnosti přijdeme. Jasné varování, že na Evropských volbách záleží víc než kdykoliv předtím.

Naše stínová vláda dlouhodobě apeluje na Fialovu vládu, aby nepodceňovala hospodářský růst. Pokud by Česká republika, která o 1 % klesla, naopak například jako Polsko o 10 % vzrostla, měli bychom jen v letošním roce o zhruba 200 miliard korun vyšší příjmy do státního rozpočtu. To znamená, že bychom měli fakticky vyrovnaný rozpočet.

Jak stále opakujeme, státní rozpočet musí být nástroj, nikoliv cíl. Cílem vlády má být ekonomický růst a zvyšování životní úrovně, a to zejména v době stagnace. Tleskat nad škrcením ekonomiky je čiré bláznovství. 1 procento růstu = 20 miliard korun na straně příjmů.

Proto je potřeba se urychleně vrátit k inovační strategii hnutí ANO nazvané Country For The Future, kterou Petr Fiala hodil do toho posledního šuplíku ve Strakově akademii. Musíme ujistit firmy, lidi i zahraniční investory, že se zvyšováním daní je konec, musíme nastavit férové podmínky pro byznys, masivně investovat a zaměřit se na odvětví budoucnosti. Jedině tak se z nemocného muže Evropy může zase stát země pro budoucnost.

Klára Dostálová, stínová ministryně pro místní rozvoj

V oblasti stavebního zákona jde pouze o tragédii. Poslední rozhodnutí ÚHOS, které zatím máme ze 14. 5. zrušil další z veřejných zakázek, která byla schválena v jednacím řízení bez uveřejnění. Dostáváme se do velmi tíživé situace. Nemáme vyhlášky, nemáme systémy na digitalizaci stavebního řízení, očekáváme v nejbližších dnech i národní geoportál územního plánování. Jak se k tomu postaví ÚHOS? Zatím to vidím tak, že to bude také zrušeno. Takže nebudeme mít ani územní plánování. No a celé toto máme spustit 1. 7. 2024. Nelze se divit, že regionální politici a partneři v regionu využili návštěvy pana prezidenta, aby ho seznámili s tou tragédií, která se na české stavebníky a úředníky v oblasti stavebního práva řítí v podobě spuštění neexistující digitalizace. Úředníky nemáme zaškolené, neexistují systémy, na kterých by se měli školit, neexistuje ani vybavení příslušnou výpočetní technikou.

Opakuji, že ministr Bartoš má ambice to spustit 1. 7. aniž by byl kdokoliv řádně proškolen. Existují pouze tutoriály na YouTube, to znamená že si úředníci asi mají sami dohledat všechny informace a celé to může ohrozit stavební řízení v České republice. V kuloárech už běží informace, že si je vláda Petra Fialy těchto problémů vědoma, ale nemají tu odvahu to oznámit stavebníkům a úředníkům před konáním evropských voleb a chtějí to řešit až po volbách. Vyzývám vládu Petra Fialy, aby tu odvahu sebrali, protože je potřeba uklidnit úředníky a stavebníky, protože pokud se z toho vyvine chaos a panika, tak je potřeba si uvědomit že na stavebních úřadech je málo úředníků. Už teď mají tendenci odcházet z těch stavebních úřadů, takže místo toho, aby se stavební řízení po tolika letech zrychlovalo, tak ho naopak ještě ministr Bartoš zpomalí. Přiznejte barvu o tom, jak se věci mají, že jste to nezvládli a pojďme rozumně odsunout ten termín minimálně do konce letošního roku, aby se na to úředníci stavebních úřadů mohli připravit.

Jaroslav Bžoch, stínový ministr zahraničí

Stínová vláda se zabývala i otázkou Izraele a zatykače Mezinárodního trestního soudu na státníky Izraele. Nám to přijde jako velký přešlap této instituce, protože dávat na roveň demokraticky zvolené státníky s teroristy z Hamásu je absurdní. Pokud dnes Mezinárodní trestní soud říká státům, že nemají právo na obranu, tak je to velmi špatná zpráva. Izrael se brání teroristům a pokud tato instituce dává takový signál, je to velmi špatně.

Jana Mračková Vildumetzová, stínová ministryně vnitra

Ráda bych se vyjádřila k rozpočtovému určení daní krajů. Hnutí ANO podporovalo a podporuje, aby se změnily kritéria rozpočtového určení daní krajů, aby došlo k navýšení finančních prostředků. Návrh, který přinesl Stanjura, navyšuje zhruba o 11 miliard, ale jsou v tom zahrnuté i finance na opravy silnic II. a III. tříd. S tím souhlasíme. Ale s čím nesouhlasíme a s čím nikdy nebudeme souhlasit je, aby se rozpočtové určení daní krajů (oněch 11 mld miliard) dotklo měst a obcí, a aby se městům a obcím snižovaly jejich rozpočty. Ten návrh je v tuto chvíli připravený tak, že z 6250 měst a obcí, které v České republice máme, by zhruba 5,5 tisíc obcí přišlo o 3,5 miliardy. Některé obce by tak dokonce přišly o 10 procent příjmu do svých rozpočtů. Což by mělo neskutečný vliv i na chod obce jako celku.

Starostové jsou ti, kteří jsou nejblíže občanům a zajišťují vše potřebné ať už v oblasti zdravotní, školství dopravy apod. Jak mohli takovýto návrh podpořit a schválit? Jak ho mohla schválit vláda? My souhlasíme se změnou rozpočtového určení daní krajům, ale nemůže to být na úkor měst a obcí. Z naší strany je tedy jasné stanovisko a já předpokládám, že se k tomu starostové a nezávislí jasně vyjádří svým negativním stanoviskem, protože jinak je budu znovu vyzývat k tomu, aby se přejmenovali, protože oni starosty nehájí. Mohli bychom se vrátit ke zvýšené dani z nemovitosti a k tomu, že se městům a obcím již vzaly peníze v rámci daně z přidané hodnoty. Nechte starostům měst a obcím jejich rozpočty, a naopak jim vraťte to, co jste jim vzali.Na celou tiskovou konferenci stínové vlády se můžete podívat tady.

© 2024 newsroom.cz