Češi zvládají splácet své závazky lépe než před rokem, roste ale výše nesplacených dluhů

27. Květen 2024

[shared_counts]

Hradec Králové, 27. května 2024 – Aktuální průzkum společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, ukazuje mírné snížení podílu Čechů se závazky po splatnosti. Zatímco v předchozím roce narostl podíl dlužníků s dluhy po splatnosti ze 7 % na více než 10 %, aktuální průzkum vykazuje mírné snížení na necelých 8 %. Výraznější pokles závazků po splatnosti byl zaznamenán u mužů (z loňských 14 % na současných 9 %), zatímco u žen se podíl snížil z 8 % na 6 %.

Dluhy po splatnosti mají nejčastěji lidé v produktivním věku (35 až 54 let), kdy se jedná skoro o každého osmého dlužníka (12 %). I tak ale jde o významné snížení z loňských 17 % dlužníků v rámci této věkové kategorie. Závazky po splatnosti zpravidla nemají dlužníci ve věku 65 a více let (mírně přes 2 %), ale své dluhy poměrně často nezvládají splácet nejmladší dlužníci ve věku 18 až 24 let (necelých 7 %).

V porovnání s předchozím rokem narostl podíl nesplacených dluhů u nebankovních subjektů (krátkodobé půjčky, nákupy na splátky atd.) – z 35 % na současných 42 %. Následují nesplacené bankovní úvěry (mírný nárůst z 32 % na 33 %) a dlužné platby za bydlení (nájem, energie), kde došlo ke zvýšení podílu z 22 % na současných 26 % dlužníků. Následují nesplacené dluhy za služby typu telefon, internet ad., s meziročním nárůstem z 22 % na 24 %, a skoro každý pátý nesplácený závazek (19 %) představuje dluh vůči příbuzným nebo přátelům.

Dlužníků s nesplácenými závazky je sice meziročně méně, ale na druhou stranu mají výrazně vyšší nesplacené dluhy. Plných 41 % nesplácených dluhů je ve výši od 10 do 100 tisíc korun a téměř třetina dlužníků má nesplacené závazky přes 100 tisíc korun. Poměrně vysoké závazky po splatnosti mají také lidé v nejvyšší věkové kategorii přes 65 let, kteří mohou jen velmi těžko získat další zdroje příjmů pro splacení svých dluhů,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Stejně jako v minulém roce mají i nyní dlužníci nesplácené závazky nejčastěji ve výši 10 až 100 tisíc korun, ale jejich podíl vzrostl z předchozích 35 % na současných 41 %. Nejčastěji mají takové nesplacené závazky lidé ve věku přes 65 let. Stejný zůstal podíl dlužníků se závazky po splatnosti ve výši přes 100 tisíc korun (32 %), přičemž zpravidla se jedná o lidi ve věku 35 až 44 let (45 %). Snížil se jen podíl dlužníků s nesplácenými dluhy do 10 tisíc korun – z loňských 32 % na současných 27 % dlužníků. Takové dluhy po splatnosti mají nejčastěji dlužníci ve věku 18 až 24 let.

Stejně jako v předchozím roce je zdaleka nejčastější příčinou nesplácení závazků ztráta zaměstnání, ale podíl této příčiny klesá – z loňských 38 % dlužníků na současných 33 %. Obrátil se ovšem podíl mužů a žen u tohoto problému, nyní postihuje spíše muže (39 %) než ženy (25 %) a obecně pak hlavně dlužníky se základním a středním vzděláním. Jako druhou nejčastější příčinu nesplácených svých dluhů uvádějí respondenti průzkumu vysoké splátky úvěrů (27 %) a následně pak nemoc dlužníka nebo člena jeho rodiny (26 %) a velké nečekané výdaje (23 %).

Neschopnost splácet své duhy řeší Češi nejčastěji omezením svých výdajů a dohodou s věřitelem o úpravě výše splátek a splátkového kalendáře. Také se snaží najít si další práci nebo jiný zdroj příjmů, aby mohli své závazky začít opět splácet. Především mladší lidé ale velmi riskují a berou si na splácení svých současných závazků další úvěry a skoro každý pátý dlužník nad svými nesplácenými závazky zavírá oči,“ dodává Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Omezení výdajů jako způsob řešení závazků po splatnosti uvádí hned 44 % dlužníků, mírně častěji ženy než muži. O dohodu s věřiteli usiluje 41 % dlužníků a další práci či jiný zdroj příjmů hledá 21 % respondentů. Další úvěr nebo půjčku od rodiny či přátel uvádí shodně 12 % dlužníků, přičemž půjčku na splácení jiných závazků si nejčastěji vezmou lidé ve věku 18 až 24 let (33 %). Téměř 17 % dlužníků (výrazně více mužů než žen) problém se závazky vůbec neřeší.

O společnosti KRUK Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku, Německu, Itálii, Španělsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.

© 2024 newsroom.cz