Černozem dokáže zadržet až 350 mm srážek, pomoci to může na Moravě

12. Září 2024

[shared_counts]

Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.

image/svg+xml

Publikováno 12. 9. 2024

Podle tvůrců projektu Intersucho by mohla v přicházejících deštivých dnech pomoci půda. Podle odborníků zadrží například černozem až 350 litrů vody na metr čtvereční, ta lehčí písčitá potom okolo padesáti litrů. Vysoká schopnost půdy zadržet vodu by se pak mohla projevit právě na jižní i severní Moravě, kde je předpověď na následující dny nejkritičtější.

Počínaje čtvrtkem bude podle meteorologů silně pršet, což může v následujících dnech výrazně zvednout hladiny řek. Podle prognóz meteorologů může na některých místech Česka spadnout i více než 300 milimetrů srážek.

Odborníci uvedli, že retenční schopnost půdy zadržet vodu záleží hlavně na druhu půdy. „Lehká písčitá zadrží kolem 50 milimetrů, těžší, například černozem, až 350 milimetrů. Vliv má sklon svahu, intenzita deště, aktuální nasycení, typ vegetace a podobně,“ uvedli tvůrci projektu.

Velmi vysoká schopnost půdy zadržet vodu je podle map Intersucha na jižní Moravě nebo v Polabí. Vysoká je například na severu Moravy, z části ve Středočeském kraji. Střední a nižší retenční schopnost půdy vykazuje například Vysočina.

Článek je ke stažení zde

Zdroj: iDnes

© 2024 newsroom.cz