Částicová fyzika jako umění bude k vidění v Lapidáriu Betlémské kaple

12. Září 2024

[shared_counts]

Datum zveřejnění:

12. 9. 2024

Expozici BeInspired, která vznikla v rámci projektu BeInspired@ICHEP2024, může veřejnost navštívit od 16. září do 8. října v málo známém prostoru Lapidária Betlémské kaple. Vystavena budou nejlepší díla studentů středních a základních škol, kteří se nadchli fascinující fyzikou mikrosvěta v rámci workshopu. V něm je k umělecké činnosti inspirovala částicová fyzika prezentovaná jak odbornými fyziky, tak umělci.

„Autorem myšlenky je dr. Michael Hoch z Karlsruhe Institute of Technology, který s námi úzce spolupracoval. Hlavní dík však patří účastníkům projektu, kteří pro veřejnost vytvořili nádherná díla,” říkají organizátoři projektu doc. Jaroslav Bielčík a dr. Jiří Hejbal, částicoví fyzikové z ČVUT a AV ČR. Na projektu spolupracovaly i malířka Petra Buzková a choreografka Lucie Charouzová. Nyní bude jedinečná výstava přístupna široké veřejnosti v objektu ČVUT v Praze.

„Jsem rád, že jako rektor ČVUT a zároveň částicový fyzik budu moci spolu s kolegy slavnostně zahájit tuto jedinečnou výstavu na naší půdě. Mladí lidé, studenti jsou pro mě neustále velkou inspirací, a to v mnoha – nejen vědeckých – oborech,“ sdělil rektor Vojtěch Petráček.

„Z této výstavy jsem velmi nadšená, neboť propojuje umělecký svět a fyziku, čímž naplňuje zcela motto Betlémské besedy – centrum vědy a umění. Studenti jsou velmi šikovní a pracovití, mají skvělé nápady a nic pro ně není nemožné,“ doplňuje dramaturgyně Betlémské besedy Jiřina Šimková.

Úvodní workshop pro žáky základních škol a středoškolské studenty se konal 26. ledna, první výstava jejich prací se uskutečnila v rámci konference ICHEP (International Conference on High Energy Physics) 2024 v Kongresovém centru v Praze v červenci. Na nejvýznamnější konferenci částicové fyziky pořadatelé ve spolupráci s dalšími institucemi kromě odborného programu zdůraznili také etický a společenský rozměr současného globálního výzkumu obecně.

Současnou výstavu pořádá Betlémská beseda ČVUT v Praze ve spolupráci s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy, Fyzikálním ústavem AV ČR, Ústavem jaderné fyziky AV ČR, Univerzitou Karlovou, Českým vysokým učením technickým v Praze, Univerzitou Palackého v Olomouci, Technickou univerzitou Liberec a Západočeskou univerzitou v Plzni.

www.ichep2024.org/beinspired/

www.betlemskabeseda.cz

Kontaktní osoba:

Jméno:

E-mail:

Zdroj: cvut.cz

© 2024 newsroom.cz