Australští vědci věří, že objevili pradávného ježuropyska

27. Květen 2024

[shared_counts]

Ilustrační foto

Vědci objevili bizarního tvora, kterému přezdívají ježuropysk a předpokládají, že se v pravěkých dobách proháněl po Austrálii. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News. Zkamenělé kusy čelistní kosti tohoto zvířete byly nalezeny na opálových polích v severní části Nového Jižního Walesu spolu s důkazy o existenci několika dalších dávných a dnes již vyhynulých druhů řádu ptakořitních.

Australian scientists discover ancient ‚echidnapus‘ https://t.co/6mcmbXiZRM

— BBC News Australia (@BBCNewsAus) May 27, 2024

Nový druh, oficiálně pojmenovaný Opalios splendens, dostal přezdívku ježuropysk pro svou podobnost s ježurou a ptakopyskem, což jsou jediní savci, kteří dnes na světě kladou vejce.

Podle vědeckého týmu tento nález naznačuje, že Austrálie kdysi zažila „éru ptakořitních tvorů“, kdy byl tento v současnosti velmi vzácný řád zvířat hojný a dominantní. „Je to jako objevit úplně novou civilizaci,“ řekl hlavní autor nové studie, profesor Tim Flannery.

Řadu zkamenělin našla asi před 25 lety paleontoložka Elizabeth Smithová a její dcera Clytie, když se probíraly hlušinou z opálového dolu. Exempláře, jejichž stáří se odhaduje na 100 milionů let, věnovaly Australskému muzeu, kde ležely zapomenuté v šuplíku až do doby před dvěma lety.

Flannery, který se věnuje studiu savců, říká, že na ně narazil a okamžitě poznal, že pocházejí z dávných ptakořitních tvorů. Některé z kostí patřily již objevenému druhu Steropodon galmani, kratšímu, podsaditějšímu a zubatějšímu předkovi ptakopyska.

Ostatní úlomky však byly neznámé. Doktor Flannery a jeho tým na jejich základě objevili důkazy o třech dosud vědě neznámých druzích. Jejich zjištění dnes zveřejnil odborný časopis Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Tito tvorové měli kombinace znaků, které dosud nebyly nikdy pozorovány – ani u žijících, ani u fosilních ptakořitních živočichů, uvedl ředitel Výzkumného ústavu Australského muzea profesor Kris Helgen, který na článku rovněž pracoval.

„(Opalios splendens) se celkovou anatomií pravděpodobně docela podobá ptakopyskům, ale rysy čelistí a čenichu jsou trochu podobnější ježurám,“ řekl Helgen.

Celkový počet známých druhů ptakořitních živočichů, kteří kdysi žili v oblasti Lightning Ridge, což byl v pravěkých dobách chladný, vlhký les lemující rozsáhlé vnitrozemské moře, se tak zvýšil na šest.

Přečtěte si také |

Australané chtějí přejmenovat vymírající savce. Možná by jim hezká jména pomohla přežít

„Ukazují světu, že dávno předtím, než se Austrálie stala zemí vačnatců, byla zemí chlupatých tvorů snášejících vejce – ptakořitních,“ uvedla Elizabeth Smithová. „Před sto miliony let zřejmě v Lightning Ridge žilo více ptakořitních tvorů než kdekoli jinde na Zemi, ať už v minulosti nebo současnosti,“ dodala.

reklama

© 2024 newsroom.cz