AUDIO: Gojira představila studiovou nahrávku své olympijské skladby „Mea Culpa (Ah! Ça ira!)“

07. Září 2024

[shared_counts]

Francouzská metalová formace Gojira dokázala svým ohnivým vstupem na zahajovacím ceremoniálu letošních letních olympijských her v Paříži něco, co se dosud žádné takto tvrdé kapele nepovedlo – její vystoupení přímo na zdech paláce Conciergerie u Seiny vidělo téměř třicet milionů diváků. Jistě, část publika vizuálně strhující vystoupení odsoudilo jako satanistické (v zásadě nic překvapivého), nejednalo se ale zdaleka o jedinou část úvodního programu, která určitým kruhům poněkud pocuchala nervy. To teď ale ponechme stranou. Podstatné je, že muzikanti konečně vydali studiovou verzi skladby, kterou hráli.

„Mea Culpa (Ah! Ça ira!)“ je původně francouzskou revoluční písní, která ztělesňuje volání lidu po lepších zítřcích. Tedy v zásadě něco, co může být platné i v současnosti. Francouzská kapela ji zahalila do hutných riffů a typicky skřípajících kytar, navíc využila vydatné pomoci operní pěvkyně Marina Viotti.

I bez bezhlavých Marií Antoinett, gejzírů ohně a krve (nebo vína – u Francouzů jeden nikdy neví) a Mariny Viotti plující na gondole je píseň nesmírně mocným kusem hudby – a v každém případě zaznamenáním největšího momentu metalu posledních let.

Gojira nicméně na vavřínech nespí. Pilně pracuje na nové desce a lze předpokládat, že ji představí už příští rok na festivalových koncertech. Jeden z nich se uskuteční i na Brutal Assaultu, kde formace se slavným japonským filmovým monstrem v názvu vystoupí jako jeden z headlinerů. Kromě ní zamíří v termínu od 6. do 9. srpna 2025 do pevnosti Josefov u Jaroměře také Dimmu Borgir, Static-X, August Burns Red nebo Obituary.

8/10

8/10

© 2024 newsroom.cz