Aktivisté Greenpeace složili před obchodem IKEA nábytek od firem spojených s kácením vzácných rumunských lesů

17. Duben 2024

[shared_counts]

Aktivisté Greenpeace složili před obchodem IKEA nábytek od firem spojených s kácením vzácných rumunských lesů

Praha/Brno/Ostrava – 17. dubna 2024: Aktivisté a aktivistky Greenpeace dnes před všemi obchody IKEA v Česku upozorňují na fakt, že firmy, které nedávné vyšetřování spojilo s kácením ve vzácných starých lesích v rumunských Karpatech, dodávají své produkty i do českých obchodů IKEA. Již před obědem začal happening v Praze na Zličíně, kde aktivisté a aktivistky smontovali dva kusy nábytku – dětskou postel SNIGLAR a židli EKEDALEN. Na místě jsou ještě fotografie aktuálního kácení v rumunských lesích a aktivisté a aktivistky rozdávají letáky, které informují o ničení životního prostředí kvůli nábytku. Kolemjdoucí a zákazníci si mohli na nábytek sednout, vyfotit se se vzkazem ve tvaru srdce a vyzvat společnost IKEA, aby se stala šampionem v ochraně starých lesů. Odpoledne navazuje na tuto aktivitu obdobný program před obchody IKEA v Brně, Ostravě a Praze na Černém Mostě.

Nábytek, který aktivisté a aktivistky dnes před obchodem na Zličíně smontovali, dodaly společnosti IKEA rumunské firmy Plimob a Masifpanel. Ty společně s dalšími pěti společnostmi [1] podle zjištění nedávného reportu Greenpeace CEE odebírají dřevo vytěžené ze vzácných starých lesů v rumunských Karpatech bohatých na biodiverzitu, a to včetně lesů v oblastech Natura 2000. U většiny výrobců je IKEA největším odběratelem, přičemž firma Plimob dodává své produkty téměř výhradně do švédského nábytkářského řetězce.

Všechna místa těžby dřeva spojená s výrobci IKEA splňovala charakteristiku starých lesů (tzv. old-growth forests) nejen díky jejich průměrnému věku uvedenému ve veřejně dostupných lesních hospodářských plánech, ale také díky jejich jedinečným a rozmanitým ekologickým vlastnostem. Všechny sledované lesní plochy vykazovaly podle zjištění vyšetřovatelů jasné znaky starého lesa, včetně strukturální složitosti a přítomnosti stromů různých velikostí, tvarů a druhů, jakož i přítomnosti biotopových stromů, ležícího i stojícího mrtvého dřeva a schopnosti plnit četné ekologické ekosystémové služby. Organizace Greenpeace na základě svých zjištění vyzvala společnost IKEA, aby se stala součástí řešení a neprohlubovala krizi klimatu a biologické rozmanitosti. Firma na zjištění Greenpeace reagovala tak, že nedělá nic nelegálního a že její produkty mají FSC certifikaci.

Jan Freidinger z Greenpeace Česká republika k tomu říká: “Nejenom my, ale i Evropská unie v nedávno schváleném Nařízení o dřevě explicitně říká, že když je kácení legální, neznamená to nutně, že je udržitelné a že kvůli němu nedochází k ničení vzácných lesních porostů. Problém je, že mnohé lesy, které by kvůli krizi biodiverzity a klimatu, měly být přísně chráněny, jsou stále považovány za hospodářské, a to včetně Evropsky významných lokalit v soustavě Natura 2000. Ikea je velký světový hráč, který může pomoci tuto situaci změnit a pomoci nám prosadit pořádnu ochranu starých lesů.”

Report jménem “Sestavování pravdy: Ničení starých lesů v rumunských Karpatech“ vydala kancelář Greenpeace CEE, která sdružuje pobočky ve střední a východní Evropě. Vyšetřovací týmy Greenpeace sledovaly celý dodavatelský řetězec – analyzovaly povolení k těžbě a satelitní snímky míst těžby dřeva v rumunských lesích a poté sledovaly pokácené stromy přes sklady dřeva k výrobcům nábytku a dále až na místo, kde toto dřevo končí: v obchodech IKEA. Nejméně 30 různých výrobků od těchto dodavatelů bylo nalezeno v obchodních domech IKEA ve 13 různých zemích: v Belgii, Česku, Finsku, Francie, Itálie, Izrael, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. V Česku byly produkty od problematických rumunských výrobců nalezeny ve všech čtyřech obchodech firmy Ikea v Praze, Brně a Ostravě. [2]

Nový report ze série Nature Crime Files navazuje na český report “Zločin proti přírodě: Jak české firmy ničí staré lesy” vydaný loni na podzim, který dokázal, že dřevo vytěžené ve starých lesích v Krušných horách a ve Ždánickém lese se používá jako palivové dříví nebo jako materiál pro výrobu papíru. Na rozdíl od tohoto využití je výroba nábytku obecně dobrým způsobem využití dřeva, při němž vznikají produkty s přidanou hodnotou, které v sobě dále ukládají uhlík, ale podle Greenpeace se kvůli tomu nesmí obětovat biologicky nejrozmanitější lesy planety.

Karpaty, kam na českém území spadají lesy v Beskydech, Ždánickém lese a Chřibech, jsou domovem medvěda hnědého, rysa ostrovida, vlka obecného a zubra evropského a jsou jedním z nejvýznamnějších útočišť flóry a fauny na evropském kontinentu.

Organizace Greenpeace vidí největší problém ochrany Karpat v tom, že společnosti a úřady se chtějí vyhnout označení těchto oblastí jako pralesů, starých lesů či lesů s vysokou hodnotou z hlediska ochrany přírody, aby se vyhnuly omezením těžby, V současné době jsou proto před těžbou dřeva chráněna pouze 2,4 %, tedy zhruba 1700 km² – karpatských lesů v Rumunsku.

Poznámky:

[1]

Výrobci, kteří odebírají dřevo z rumunských starých lesů: Masifpanel SRL, Aramis Invest SRL, Taparo SA, CH Industrial Prod SRL, Iris Service Ciuc SA, Plimob SA, Aviva SRL.

[2]

Vyšetřování v obchodech Ikea v Česku proběhlo v lednu 2024. Nalezeny byly tyto produkty od firem spojených s odlesňováním starých lesů v Rumunsku:

Jméno

Druh výrobku

Výrobce

ARTISTISK

prkénko

Iris Service Ciuc SA, Masifpanel SRL

BEKVÄM

stolička

Masifpanel SRL

EKEDALEN

židle

Plimob SA

EKTORP

křeslo

Aramis Invest SRL

INGOLF

židle

Plimob SA

KARLBY

pracovní deska

Aviva SRL

PROPPMÄTT

prkénko

Iris Service Ciuc SA

RÖNNINGE

židle

Plimob SA

SNIGLAR

dětské postýlky a rámy postelí

Masifpanel SRL

STRANDMON

křeslo

Aramis Invest SRL

TULLSTA

křeslo

Taparo SA

© 2024 newsroom.cz