AI pomáhá se sdílením dat v nemocnicích

17. Květen 2024

[shared_counts]

Umělá inteligence hraje ve zdravotnictví stále větší roli v mnoha lékařských oborech. Jedním z nich je sdílení dat. Nemocnice si nainstaluje program, který zajišťuje příjem kompletních dat, včetně pacientských údajů. Následně proběhne jejich anonymizace a odeslání do AI v cloudu.

Po vyhodnocení posílá program zpět do systému výsledky. Každý výrobce AI má však vlastní program, který toto umožňuje pouze s jeho vlastním řešením. To v konečném důsledku znamená, že každá AI musí mít svůj vlastní komunikační program nainstalovaný v nemocnici a každý takovýto program má přístup k pacientským údajům a zdravotnické dokumentaci.

Program má přístup na internet a každý jeho výrobce se stává zpracovatelem osobních údajů ve smyslu nařízení GDPR.

Česká společnost OR-CZ, která dodává technologie do zdravotnických zařízení, integruje AI přímo do svého systému na sdílení dat pojmenovaného MARIE PACS (Picture Archiving and Communication System).

Funguje to už 20 let

Tento software pro digitální ukládání a sdílení zdravotnických snímků využívá po celé ČR již více než 120 zdravotnických zařízení. Poprvé byl úspěšně nasazen v roce 2004 v Břeclavské nemocnici. O rok později se pilotní instalace stala vítězem soutěže IT projekt roku.

Primárním využitím je archivace a zpracování obrazové zdravotnické dokumentace, ale díky neustálému vývoji a implementaci moderních technologií dnes pomáhá v dalších oblastech zdravotnictví.

Jednoduchý a efektivní systém pro nemocnice

Systém zajišťuje komunikaci s AI a není nutné instalovat další nástroje do prostředí nemocnice. Zavádí tedy nativní podporu komunikace s cloudovými službami, které provádějí analýzu obrazových dat.

Zjednodušeně řečeno, do AI odchází anonymizovaná data bez osobních údajů pacienta, ale výsledky jsou následně automaticky uloženy a přiřazeny zpět k odpovídajícímu vyšetření.

Firma a tento její software tak zůstává jediným zpracovatelem osobních údajů. Nemocnici nevznikají žádné dodatečné nároky a náklady na hardware, instalaci dalšího software nebo správu aplikací. Uživatel pracuje stále v jednom prostředí a nemusí se přepínat mezi různými programy.

To vše kombinuje výhody AI s bezpečností a efektivitou systému PACS, což vede k optimalizaci pracovního postupu a zlepšení kvality péče o pacienty.

© 2024 newsroom.cz